Dissabte, 20 d'abril de 2024
coronavirus

El brot mortal a la residència Fundació Fiella de Tremp, un any després

Es compleix el primer aniversari de la fatídica irrupció de la Covid-19 al centre, que va provocar la mort de 61 residents, mentre el cas segueix obert

Tomàs Garcia / Jordi Ubach Tremp | 20 de novembre de 2021 a les 09:45
Una ambulància davant la residència Fundació Fiella de Tremp en ple brot | ACN
Es compleix un any del mortal brot de Covid-19 a la residència Fundació Fiella de Tremp, un tràgic succés que va causar la mort de fins a 61 residents en poc més d'un mes. Aquest greu episodi, que va commocionar la ciutat, va començar el 20 de novembre, quan un treballador del centre va donar positiu, fet que va propiciar un cribratge massiu a la residència. Malgrat que els residents van ser confinats a les seves habitacions, al dia següent es confirmava que 49 d'ells i set treballadors també eren positius.

Durant els dies posteriors, aquesta xifra no va fer sinó augmentar vertiginosament: 57 el dia 23, 87 el dia 26, 121 el dia 27 i 150 el dia 28. El brot havia entrat de ple i s'havia descontrolat dins la residència, contagiant pràcticament els 150 residents i gran part dels empleats. En conseqüència, el Departament de Salut va decidir el mateix dia 28 intervenir el centre i fer-se càrrec de la gestió. Un fet, però, que arribava massa tard, ja que al dia següent es confirmaven les primeres 14 defuncions. Un balanç que ja superava els 13 morts que s'havien produït al Centre Geriàtric del Pirineu de la Pobla de Segur durant els mesos de març i abril, en ple confinament.
 

Detall de la façana principal de al residència Fundació Fiella de Tremp. Foto: ACN
 

A partir d'aleshores, i fins a finals de desembre, comencen els dies més negres per a la capital del Pallars Jussà. La xifra de defuncions va escalar fins als 61 mentre se succeïen les crítiques de les famílies dels morts per la manca d'informació des de la residència. Tot plegat, barrejat amb la evidència que el centre no donava a l'abast, mentre feia crides per trobar personal per tal de controlar el brot.

El dia 9 de desembre, quan la xifra de morts arribava a les 42 persones, la justícia va decidir moure fitxa; la Fiscalia de Lleida va començar a investigar si s'havien complert els protocols d'actuació del centre. Per la seva banda, el Govern també decidia posar fil a l’agulla i el dia 10 obria un expedient sancionador a la Fundació Fiella al detectar-hi "importants mancances" i després de constatar que quan Salut va intervenir-hi, es va trobar una "situació descontrolada i clínicament molt complicada”.

Al seu torn, l'11 de desembre, quan les defuncions ja arribaven a 45, el Patronat de la Fundació Jaume Fiella negava que la situació hagués estat de descontrol, alhora que afirmava que s'havien complert "responsablement" tots els protocols. Posteriorment, i després que la Fiscalia requerís de nou documentació a Salut per comprovar els protocols d'actuació, Tremp va ser testimoni d'un trist episodi: la visita del curandero Josep Pàmies i de l'entitat Dolça Revolució a les portes de la residència, oferint al centre diòxid de clor (MMS) per combatre el brot.
 

Imatge de la placa de record a les víctimes de la Covid-19 a la ciutat. Foto: Ajuntament de Tremp


Deixant de banda aquest fet surrealista, l'acció judicial seguia el seu curs, i el 22 de desembre, dia en què la Fiella arribava al sostre final de defuncions (61), la Fiscalia de Lleida procedia a investigar la residència per un presumpte delicte d'homicidi imprudent, alhora que demanava als Mossos d'Esquadra que comprovessin si també s'havia comès un delicte contra la seguretat del treball. 

A tot això, i malgrat que el brot va considerar-se com a finalitzat el 28 de desembre, quan la residència va ser declarada lliure de Covid-19, a finals d'abril daquest any la Generalitat va apartar finalment la Fundació Fiella de la gestió de la residència, que passava a mans de Sant Joan de Déu-Terres de Lleida. Actualment, i malgrat que el Ministeri Públic va rebre l'informe de la policia catalana el passat mes de maig -mig any després de l’inici de l’episodi-, el cas de la Fundació Fiella segueix obert, i pel que sembla paralitzat, a l’espera de respostes. 

 

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació