Divendres, 19 d'abril de 2024
coronavirus

La Fiscalia ja té l'informe dels Mossos sobre la residència Fundació Fiella de Tremp

El ministeri públic va ordenar investigar si la direcció del centre hauria comès delictes d'homicidi imprudent

Redacció 5 de maig de 2021 a les 18:09
Detall de la façana principal de al residència Fundació Fiella de Tremp | ACN
La Fiscalia ja ha rebut l'informe dels Mossos d'Esquadra sobre la residència Fundació Fiella de Tremp, on van morir 61 residents pel brot de Covid-19 detectat al novembre de 2020. A començaments de gener, el ministeri públic va ordenar als Mossos investigar si la direcció del centre hauria comès delictes d'homicidi imprudent. Durant aquest temps, els Mossos han pres declaració a residents, familiars d'usuaris del centre que van perdre la vida i a responsables del centre, entre d'altres.

La Fiscalia va obrir diligències el 22 de desembre per investigar si la direcció del centre hauria comés delictes d'homicidi imprudent per la mort de 61 residents i també un delicte contra la seguretat en el treball. Ho va fer després de rebre els informes del Departament de Salut que posaven de manifest que havien mort a causa del virus gairebé el 40% dels 150 usuaris, una xifra que Fiscalia va considerar "totalment extraordinària" en comparació amb altres residències i que podria suposar un indici de "greus disfuncions de funcionament".

Amb aquesta informació la Fiscalia va ordenar als Mossos que investiguessin si es van complir els protocols i que li enviessin un informe. Tota aquesta documentació, segons fonts judicials, ha estat enviada a la fiscal encarregada del cas, la fiscal de la Seu d'Urgell, que ara haurà d'analitzar l'informe i decidir qui o quines persones podrien haver comès algun delicte o, en cas contrari, arxivar el cas. 

També la setmana passada, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies va anunciar que la gestió de la residència Sant Hospital de Tremp no retornaria a la Fundació Fiella. Una gestió que anirà a càrrec de Sant Joan de Déu-Terres de Lleida durant, com a mínim, els propers quatre anys. Fonts del Patronat Fundació Jaume Fiella de Tremp, no obstant, van explicar que estan negociant un conveni amb Sant Joan de Deu–Terres de Lleida per establir les bases d'una gestió conjunta de la residència. 


Salut va intervenir la residència el 28 de novembre del 2020 per "estabilitzar" el brot de Covid-19 que es va detectar al centre, després de realitzar-hi un cribratge massiu. Aquesta intervenció tenia com a objectiu principal la realització d'un pla d'actuació que garantís la viabilitat tècnica de la residència en el seu conjunt en aspectes sanitaris, socials, organitzatius i de gestió de qualitat.

Amb aquesta intervenció, les dotacions de personal necessàries al centre residencial les va aportar la llavors nova gestora, Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), i el personal del centre en va quedar sota la seva direcció, de manera coordinada amb la direcció assistencial de l'Hospital Comarcal del Pallars. Al principi del mes de gener, Salut va fer efectiu el traspàs de la gestió de la residència, fins llavors en mans de Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), a Sant Joan de Déu-Terres de Lleida.


Altres notícies que et poden interessar

​​​



​​​

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació