1 de 10
avortament

​L'Hospital del Pallars implementa la interrupció voluntària de l'embaràs per la via farmacològica

L'equipament sanitari trempolí també incorpora el control de les gestants d'alt risc en la seva cartera de serveis

Entrada principal a l’Hospital Comarcal del Pallars | Jordi Ubach
per Redacció, 2 de març de 2021 a les 09:52 |
El Departament de Salut ha autoritzat la interrupció voluntària de l'embaràs (IVE) per la via farmacològica a l'Hospital Comarcal del Pallars. D'aquesta manera, l’hospital trempolí es converteix en el primer centre de la regió sanitària de l'Alt Pirineu i Aran on es pot dur a terme aquest procediment. L'equipament comença a administrar el tractament aquest mes de març per mitjà de l'aliança amb el servei de ginecologia de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova, que en serà el responsable.

A banda de l'avortament farmacològic, la cartera de serveis de ginecologia de l'hospital s'amplia també amb el control de les gestacions d'alt risc. A més, en un futur es preveu poder fer les ecografies morfològiques de les vint setmanes, que actualment es realitzen a Lleida. Mentre, tant l'Hospital de Cerdanya com l'Espitau Val d'Aran han iniciat els tràmits administratius per poder implementar l'IVE farmacològic als seus centres, fet que podria ser una realitat en els pròxims mesos.


Fins ara, al Pallars no hi havia cap ginecòleg que dugués a terme aquesta pràctica, ja que els metges que podrien fer-ho s'acullen a l'objecció de consciència. Aquest fet obligava a les dones de la regió que ho sol·licitaven a desplaçar-se fins a Balaguer, el centre mèdic més proper que ofereix aquest servei. En el cas dels avortaments quirúrgics, el problema afecta encara a més dones, ja que no hi ha cap professional en tota la demarcació de Lleida que els practiqui i, per tant, s'han de desplaçar a Barcelona, Tarragona o Girona.

El tema de l'avortament va tornar al debat públic pallarès quan, el març de l’any passat, als Centres d'Atenció Primària i l'Hospital del Pallars van aparèixer cartells que reclamaven el dret de les dones d'avortar al territori i que denunciaven l'objecció de consciència dels treballadors que els podrien practicar. El col·lectiu Dones Feministes del Pallars Jussà va ser la impulsora de l’acció i des de llavors ha treballat per fer possible que les dones del Pallars puguin avortar farmacològicament al seu hospital de referència.


D'altra banda, continua obert el procés d'autorització per part de la Direcció General d'Ordenació i Regulació Sanitària (DGORS) a dos clíniques privades de la ciutat de Lleida per tal que aquestes puguin dur a terme la interrupció voluntària de l'embaràs per via quirúrgica.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació