Tremp tindrà dos diputats al Parlament de Catalunya per primer cop a la història. Es tracta de Sílvia Romero (PSC) i Antoni Flores (ERC), tots dos regidors de l’Ajuntament de Tremp. Un fet sense precedents, motiu pel qual des de
Pallars Digital hem entrevistat tots dos candidats. Amb ells tractarem d'aprofundir i conèixer quines propostes tenen per defensar els interessos del Pallars i del Pirineu des de l’hemicicle. Unes entrevistes fetes conjuntament amb
Ràdio Tremp.
Comencem parlant amb Sílvia Romero, actual portaveu de Compromís per Tremp a l'Ajuntament de Tremp, on és regidora des del 2007. Entre el 2007 i 2015 va ser regidora de Cultura i des de 2015 fins l’actualitat, és a l'oposició. Romero és llicenciada en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona i també és Doctora en Lingüística General.
A nivell nacional el PSC ha guanyat les eleccions amb un empat en escons amb Esquerra Republicana. Com valores els resultats?
Per nosaltres és un molt bon resultat. La nostra proposta de passar full i fer un govern responsable perquè Catalunya pugui recuperar tot el que ha perdut en els darrers anys és un plantejament molt il·lusionant. Lluitarem perquè Salvador Illa, que és el guanyador en vots, pugui formar govern.
Pel que fa a la demarcació de Lleida, heu aconseguit dos diputats més dels que teníeu, heu passat d’1 a 3.
En fem una valoració molt positiva, era un objectiu. Històricament hem acostumat a tenir tres escons de mitjana, però en els darrers anys no havia estat així. Estem molt il·lusionats per donar veu al territori, creiem que això és molt important. A més, dels tres diputats, dos som pirinencs. Hem de donar veu al Pirineu, li fa molta falta.
Tremp té dos diputats per primer cop a la historia. Com ho valores?
Fa molts anys que no hi ha diputats del Pallars. En els darrers 40 anys no n'hi havia hagut cap de Tremp, només n’hi ha hagut un al llarg de la historia, que va ser Miquel Verdeny. Amb aquesta idea volem treballar, d’estar molt a prop del territori.
Quines propostes pel Pallars portaràs al Parlament?
Hem d'aconseguir que les accions del govern tinguin una mirada rural. Moltes vegades la normativa no té en compte el món rural, està feta des d'una mentalitat urbana que frena o actua com a barrera per afavorir el seu desenvolupament. Sembla que aquesta feina és molt clara, però ens hi hem de posar perquè no s'està fent en aquests moments. S'han de treure els estereotips del món rural i veure quina aportació fa al conjunt de Catalunya. Cal valorar-lo i per això s'han d'articular polítiques que permetin una bona formació dels pagesos, que les cooperatives funcionin, que hi hagi innovació tecnològica a les explotacions, o inversions per un consum energètic sostenible i eficient. Hi ha molts fronts oberts. Tot el que es faci s’ha de plantejar des d’un punt de vista transversal. La normativa ha d'entendre la diversitat i s'ha d'entendre sobre la diversitat.
El despoblament és un dels principals problemes que s’hauran d’afrontar els propers mesos. Com es pot tractar això des del Parlament?
Quan parlem de “tenir veu” no ho fem perquè sigui una frase que quedi bé. És perquè s'entengui quines polítiques hi ha d'haver al darrere. Per avançar-ne algunes, una qüestió fonamental per nosaltres és aprovar un pacte per al desenvolupament del món rural i contra el despoblament. Contemplem accions transversals per actuar contra aquesta problemàtica, especialment focalitzades en aquelles comarques que pateixen mes l’envelliment, el despoblament i l'empobriment. Això passa, en general, per garantir uns bons serveis públics bàsics en tot el medi rural, per retornar aquells que s’han tret i per consolidar els que ja existeixen, com la salut o l'educació.
El nou escenari pandèmic planteja un retorn de la gent als territoris rurals...
Seria molt positiu. De moment s’està veient a petita escala: gent procedent del Pallars que està retornat, en la mesura del possible, al seu lloc d’origen. Però actualment les dades desmenteixen que es pugui pensar que això pugui ser molt més significatiu. De moment el retorn s'està fent cap a aquelles àrees rurals molt properes a les grans ciutats. S’ha d’afavorir aquest retorn a les nostres contrades, però només serà possible si aconseguim mantenir el nivell de serveis que tenim en aquests moments. Cal garantir també l’accés a les telecomunicacions, a una bona connexió a internet.
Un altre dels temes d’actualitat és el de la gestió de les energies renovables. Com afronta el teu partit aquesta problemàtica i com es pot abordar des del Parlament?
En el món de l’energia, cal abordar la reversió de les concessions hidroelèctriques, que és una qüestió propera a casa nostra. S'han d'aplicar criteris de justícia territorial. Hi ha d’haver una regulació des del territori de les energies solars i eòliques que s’estan plantejant actualment, i en aquests moments amb la legislació actual això no és possible. No es pot tornar a caure en l'error de les hidroelèctriques, que durant molts anys no han generat un retorn cap al territori.
En quines comissions parlamentàries t’agradaria formar part al Parlament?
M’interessa tota la qüestió de la transició ecològica, de les energies, del despoblament… crec que és essencial. Hem treballat també molt des d’aquí amb la qüestió de la salut, la problemàtica de la sanitat al món rural. M’interessa també, per trajectòria professional, el tema de l’educació, la cultura o la llengua. Però haurem de veure com es configura l’organigrama, les comissions que en surtin i com ens hi integrem.
Se’t gira feina... Mantindràs l’acta de regidora a l’Ajuntament de Tremp?
Sí, per descomptat. El diputat ho ha de ser pel territori. Tenim la idea de ser referents pel territori i d’exercir de transmissors en la recerca de solucions en les més altes instancies del país, com és el Parlament de Catalunya.
TEST RÀPID
Com et desplaçaràs fins a Barcelona?
A mi m’agrada molt el tren, el defenso molt. Et permet descansar, treballar, badar... a més, és molt més sostenible. Per tant, si és possible, amb el tren. Si no, amb el vehicle particular.
Quin diputat (no del teu partit) t’agradaria conèixer?
No ho sé... Ara mateix m’interessa molt una persona com la Jéssica Albiach. Té un coneixement profund de moltes realitats i és capaç de defensar moltes idees. N’hi hauria molts més, i crec que això és el que s'ha de fer en política, parlar i arribar a acords, per sobre de tot, en benefici del màxim nombre possible de ciutadans. L’he nombrat a ella, però espero que siguin molts.
A quin lloc de l’hemicicle t’agradaria seure?
No se m’ha acudit mai pensar en això. M’imagino que per representació hi haurà uns llocs assignats.
Si et fessin seure al costat dels diputats de Vox, què faries?
Mentre es comportin de forma educada... Seure al costat no vol dir que acabis impregnada de qualsevol de les seves idees. Espero que no... (riu).
Ensenyaràs als diputats algunes paraules en pallarès?
Amb les mateixes intervencions que puguem fer els diputats pallaresos ja farem d’ambaixadors del pallarès. Les diferències entre els dialectes són fonètiques. La gent tendeix a pensar que només són paraules, que també, però això és un inventari molt reduït. El pallarès és sobretot la fonètica i la morfologia que puguis introduir en el llenguatge formal. Però sí, i tant, només que se senti el nostre accent, ja quedarà clar d’on venim.
Escolta l’entrevista sencera sota aquestes línies:
Altres notícies que et poden interessar
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Fes-te subscriptor