Dissabte, 27 d'abril de 2024
arqueologia

Es reprenen les excavacions al jaciment medieval de Sant Miquel de la Vall

L’actuació està impulsada per l’Ajuntament de Gavet de la Conca en col·laboració amb el Laboratori d’Arqueologia Medieval de la Universitat de Barcelona

Redacció 1 de desembre de 2020 a les 10:51
L’objectiu de la campanya és localitzar el carrer principal del poblat | Ajuntament
L’Ajuntament de Gavet de la Conca, en col·laboració amb el Laboratori d’Arqueologia Medieval de la Universitat de Barcelona (LAMUB), ha reprès la recerca arqueològica a l’important jaciment medieval del Castelló Sobirà de Sant Gervàs, també conegut com l’antic poblat de Sant Miquel de la Vall, al terme municipal de Gavet de la Conca.

L’equip d’arqueòlegs, dirigits per Marta Sancho i Walter Alegría, es plantegen com a objectius la localització del carrer principal del poblat, eix vertebrador de l’urbanisme del conjunt, i la planificació sobre el terreny de futures intervencions. El Departament de Cultura, a més dels permisos pertinents, està col·laborant en la realització dels estudis previs per a la consolidació de les restes arquitectòniques encara visibles. 

El jaciment de Sant Gervàs ja va ser intervingut durant els anys 80 del segle passat per un equip de la Universitat de Barcelona dirigit per Manuel Riu, en una primera etapa, i posteriorment per José Ignacio Padilla. Aquestes campanyes van permetre descobrir el perímetre d'alguns habitatges, un carrer i un forn de calç.

Un antic assentament medieval

Adossat a sud del castell, per on aquest tenia el seu accés principal, s'estenia l'antic poble de Sant Miquel de la Vall. Aquest es va començar a establir sota la protecció del castell entre els segles XI i XII, amb una tipologia típica d'un assentament rural. Les cases eren d'una sola planta i es disposaven de forma esglaonada per la pendent de la muntanya.

L'antic poble estava emmurallat i ocupava aproximadament unes vuit hectàrees. A partir de finals de segle XIII, però, el poblat entrà en decadència, perquè a l'allunyar-se la frontera de Pallars, la població es desplaçà cap al sud on hi havia una altra fortificació coneguda com Castelló Jussà, que estava situada en una zona més plana i més adequada per l'ús agrari. Al segle XV el poblat ja es considera totalment abandonat.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació