Dimecres, 24 d'abril de 2024
patrimoni

L'Hospital de cartró de la Vall Fosca inspira una exposició a la «Madrid Gallery Weekend»

La mostra fa una analogia entre aquesta construcció del segle passat i els equipaments efímers aixecats durant la crisi de la Covid-19

Redacció 14 de setembre de 2020 a les 10:43
Estat actual de l’Hospital de cartró de la Vall Fosca | CCMA

L'antic Hospital de cartró de la Vall Fosca, situat al municipi de la Torre de Capdella, ha inspirat una exposició de dos artistes internacionals en el marc de la Madrid Gallery Weekend. La mostra, inaugurada el passat dijous dia 10, realitza una analogia entre aquesta instal·lació del segle passat i els equipaments sanitaris aixecats durant la pandèmia per atendre els malalts de Covid-19.

L'exposició, promoguda per l'artista eslovè Primoz Bizkaj i el portuguès Carlos Bunga, es podrà visitar fins al mes de novembre. Tots dos artistes sempre s'han mostrat atrets per l'arquitectura prefabricada. En aquest cas, es tracta d'un edifici que ha sobreviscut més d'un segle al Pirineu català i que continua sent un organisme viu malgrat el seu estat de degradació.

La comissària de l'exposició, Ainhoa ​​González, recorda que la mostra suposa "una mirada sobre l'epidermis, com una segona pell que encara respira, d'aquests cossos que van haver de rebre cures de manera urgent, als més de 4.000 obrers que es van desplaçar de la ciutat a camp, de centre a la perifèria, transformant completament aquest paisatge natural per construir la segona central hidroelèctrica d'Espanya, que tenia com a objectiu proveir d'electricitat a la ciutat de Barcelona".



A més, González ressalta que la fase de postproducció de l'exposició ha coincidit amb l'inici de la pandèmia del coronavirus, que ha obligat els artistes a treballar des de casa. En aquest sentit, assegura que "mentre l'hospital de cartró es resisteix a enfonsar, altres nous de campanya s'han instal·lat a Wuhan (Xina) en menys de deu dies".

Recordem que el Museu Hidroelèctric de Capdella ha iniciat un procés de participació ciutadana per concretar els usos de l'antic de l'hospital de cartró construït fa 107 anys. En aquests moments, els veïns estan rebent informació sobre la singularitat de l'edifici a través de la pàgina web municipal perquè tinguin prou elements de valor per a respondre l'enquesta sobre els usos futurs de l'hospital.


 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació