Divendres, 26 d'abril de 2024
obrador xisqueta

El projecte d’apadrinament d'ovelles xisquetes ja compta amb un centenar de padrins

L’objectiu de la iniciativa és donar suport als ramats d'ovelles de l'Alt Pirineu i als seus pastors

Redacció 30 d'octubre de 2019 a les 10:37
La Nana és una de les Xisquetes apadrinades | Obrador Xisqueta
Apadrina una Ovella Xisqueta és un projecte col·laboratiu entre pastors i pastores de la Vall d'Àssua, l'Associació Obrador Xisqueta i la Guerrilla del Ganxet de Barcelona que es va engegar el gener del 2019. En aquest temps, un centenar de persones ja han apadrinat una ovella xisqueta dels tres ramats diferents de les Valls d'Àssua que formen part del projecte i, gràcies a això, els seus ramaders reben suport econòmic per mantenir el ramat i fer front a les despeses d'alimentació i veterinària de les seves ovelles.

Aquest proper diumenge els padrins i les seves famílies visitaran les ovelles que tenen apadrinades als seus corrals i coneixeran els ramaders a qui donen suport amb les seves aportacions. Després d'haver passat tot l'estiu a la l'alta muntanya, les ovelles ja tornen a ser al fons de les valls, a punt per passar els mesos de fred. Els padrins i les padrines passaran tot un matí amb els pastors i els ramats, i descobriran l'entorn on viuen i els seu dia a dia.

En la trobada d'aquest diumenge dia 3 de novembre, una cinquantena de persones visitaran durant el matí les seves ovelles apadrinades i els pastors que les pasturen. Els padrins aniran a conèixer el ramat de Casa Batllés de Llessuí, el de Casa Perales, també de Llessuí; i les ovelles de Casa Coix d’Escàs. A banda de trobar-se amb les seves ovelles apadrinades als corrals, també visitaran l'Ecomuseu dels pastors de la Vall d'Àssua i la Formatgeria Casa Mateu de Surp.

El projecte segueix en marxa i encara hi ha ovelles de Casa Perales i de Casa Batllés de Llessuí, i de Casa Coix d'Escàs per apadrinar. Mitjançant les seves donacions, els padrins ajuden els ramaders a fer front en els costos derivats de l'alimentació i dels tractaments veterinaris (si és el cas) d'una ovella durant tot un any sencer. Es calcula que el manteniment d'una ovella adulta té un cost per ramader de 45 euros cada any.

L'ovella xisqueta, una raça originaria del Pallars i l'Alta Ribagorça, actualment està declarada de protecció especial i durant uns anys va estar en risc d'extinció. Fa 10 anys, l'Associació Obrador Xisqueta va néixer amb la voluntat de pagar un preu just als pastors i pastores de la Vall d'Àssua per la llana de les seves ovelles, al mateix temps que difonia el seu ofici i promovia l'artesania.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació