Dissabte, 20 d'abril de 2024
Fires

L'ovella Xisqueta pren els carrers de Sort

La Pallaresa Ràdio ha retransmès en directe tots els actes de la Fira de Tardor de Sort

Ivet Eroles 12 de novembre de 2018 a les 11:56
Concurs de ganxo amb corders | Pepe Camps
A la Fira de Tardor de Sort la protagonista indiscutible és l'ovella Xisqueta, una raça autòctona protegida que productors, associacions i administracions del Pallars reivindiquen i posen en valor. Per això, al llarg d'aquest cap de setmana s'han celebrat concursos, mercats, concerts i activitats diverses entorn l'ovella i altres singularitats de la comarca.

Segons l’opinió de diversos expositors, la fira ha anat bé i s’ha vist un gran volum de gent, similar al d’altres edicions. Cal destacar que nombroses entitats de la comarca han participat a l'esdeveniment per així poder mostrar la seva activitat. En aquest sentit, l'Aitor Soto, regidor de Fires i Festes de l'Ajuntament de Sort, fa una "valoració positiva" de la fira. 

En declaracions a Pallars Digital, Soto comenta que han rebut "bones crítiques" dels diferents agents implicats. "No tenim base històrica de la fira, sabem que originalment estava encarada al sector primari", explica Soto, que detalla que amb el pas del temps s'han introduït diferents elements, com el tèxtil, per convertir-la en un espai multisectorial per promocionar els productes elaborats per la gent de la comarca, sense oblidar els ramaders.

Una de les novetats d'enguany ha estat la retransmissió en directe de La Pallaresa Ràdio, a través de la qual l’oient ha pogut seguir tots els actes. També ha cridat l'atenció de molts visitants l’exposició de truites del projecte Guarderies de Truites, que pretén protegir la truita autòctona. Els Malfargats de Pallars han demostrat un cop més les seves dots castellers i a l'espai de la Mostra de Cerveses Artesanes s'ha degustat bona música.
 

Actuació dels Malfargats del Pallars Foto: Pepe Camps


Ovelles, pastors, ratafia i cervesa, a concurs

El diumenge de fira es celebra el Concurs Morfològic d'Ovella Xisqueta, que enguany ha arribat a la 4a edició, així com la demostració de costums tradicionals de pastoreig en la Mostra d’Ovella Xisqueta i el Concurs del Ganxo, on els pastors demostren la seva destresa.

El concurs morfològic ha comptat amb bons exemplars de xisqueta i en la categoria Ovelles, el guanyador ha estat Ramon Cornellana Claramunt de Farrera, seguit per Ramaderia Madó SCP d’Escàs i Casa Ricou SCP de Rivert. En la categoria Borregues, el primer premi ha estat per Jaume Corsà Pociella de Tartareu, que ha superat a Domènech Punyet Salas d’Àger i a la Ramaderia Madó SCP. En Marrans, els guanyadors han estat els de Casa Ricou SCP, seguits per Josep Aduà Collado d’Estac i de Casa Mateu SCP de Toralla. I per últim, el Millor animal del concurs ha estat de Ramon Cornellana Claramunt de Farrera.

En la jornada de dissabte s'ha celebrat el 2n Concurs de Cerveses de la Fira, que escull la millor cervesa d’entre la mostra, i el 9è Concurs de Ratafia del Pallars, organitzat pel projecte Recossira de la Fundació Casanovas-Sansa, que ha tingut el privilegi de comptar amb Jordi Puigneró i Ferrer, conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, com a membre del jurat.

En aquesta ocasió la millor mostra de ratafia ha estat la de Carmen Bailo de Sort, que s'ha endut el primer premi. El concurs de cerveses l'ha guanyat La Vella Caravana, en segona posició ha quedat la Cervesa Artesana Minera i en tercera la de Vàndals Cervesers.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació