Divendres, 26 d'abril de 2024
1-O

El Pallars ultima els actes commemoratius del primer aniversari de l’1-O

A Tremp es descobrirà una placa a l’Escola Valldeflors i Sort votarà en una consulta no vinculant sobre el canvi de nom del carrer de la Constitució

Jordi Ubach Llorens 27 de setembre de 2018 a les 10:34
Trempolins reunits a l’Escola Valldeflors de Tremp el passat 1 d'octubre | Llibert Cases
Són molts els pallaresos que guarden en el record un dia pràcticament inesborrable: l’1 d’octubre de 2017, dia en que es va celebrar el referèndum d’autodeterminació de Catalunya. La votació va ser possible gràcies a que milers de ciutadans es van conjurar arreu del país per protegir els seus col·legis electorals. Tot i que al Pallars la violència policial no es va arribar a desfermar, la ciutadania va defensar com mai abans el seu dret a vot.

Per tal de commemorar aquest primer aniversari, des de les entitats independentistes i els diferents CDR del territori s’han organitzat un seguit d’actes arreu de les nostres comarques. Els més destacats tindran lloc a les capitals de comarca. A Tremp l’acte central tindrà lloc el mateix 1 d’octubre a les 18:30h amb la descoberta d’una placa commemorativa a l’Escola Valldeflors, seu electoral a la ciutat. A les 12h del migdia s’ha previst una concentració davant l’Ajuntament.

Abans, el diumenge, es pintarà a les 10h un mural commemoratiu al parc del Pinell. Acte seguit, a partir de les 12:30h, el pati de l’Escola Valldeflors acollirà un vermut i un dinar solidaris. A les 16h s’ha organitzat una taula rodona amb el relat d’experiències personals viscudes durant aquella jornada i a les 17h tindrà lloc una Mostra de Cultura Popular. A les 20h s’ha previst una marxa de torxes per la llibertat.
 

L’ANC del Pallars Jussà ha informat que aquest dijous i demà divendres, de 18h a 20h de la tarda, es vendran tiquets pel dinar groc solidari de diumenge a l'Escola Valldeflors de Tremp. Els tickets es podran adquirir al local que l’Assemblea té al carrer Peressall número 8 de la ciutat. Els tiquets tenen un preu de 15€ i les places són limitades.   

A Sort els actes es concentren el mateix dilluns 1 d’octubre davant del Centre Republicà, seu electoral de la capital del Sobirà. Des de les 9h i fins les 20h s’ha organitzat una consulta popular no vinculant sobre el canvi de nom del carrer de la Constitució de Sort. A més, a les 18h, s’ha organitzat l’Oktoberfest 2, a banda de la lectura del manifest i poesies en motiu de l’aniversari de l’1-O. Acte seguit hi haurà un sopar popular i una actuació musical.

Actes arreu del Pallars

A part de les dos capitals, municipis com la Pobla de Segur, Isona i Conca Dellà, la Torre de Capdella o Esterri d’Àneu acolliran actes en l’aniversari del referèndum. A la Pobla s’ha organitzat un dinar solidari el dissabte a partir de les 12h en una jornada que comptarà amb la presència de membres de l’associació pels familiars de presos i exiliats polítics.
 

A Isona, el diumenge, tindrà lloc un vermut d’homenatge a les persones que van fer possible el referèndum, un acte que també es farà a Figuerola d’Orcau el dia abans. Diumenge a la Posa hi haurà un dinar popular en record a l’1-O i el mateix dilluns, a Isona, un acte d’homenatge als ferits.

A la Vall Fosca i Esterri d’Àneu tots els actes es concentren al diumenge. Davant l’Ajuntament de la Torre de Capdella tindrà lloc un vermut i un dinar solidaris, la projecció del reportatge El primer dia d’octubre, una assemblea i per acabar una jam session amb els músics de la vall. A Esterri d’Àneu, també d’avant l’Ajuntament, s’ha organitzat un vermut popular i dinar de carmanyola en un acte on també es lliuraran plaques commemoratives.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació