Diumenge, 5 de maig de 2024
referèndum

CRÒNICA 1-O: Resposta massiva dels pallaresos en defensa de la llibertat

Els veïns del Pallars responen de manera pacífica i multitudinària a la repressió estatal en una jornada sense precedents i que s'ha desenvolupant sense incidents remarcables

Jordi Ubach / Darío Albert 1 d'octubre de 2017 a les 22:19
Trempolins reunits a l’Escola Valldeflors de Tremp, aquest matí | Llibert Cases
Tot i que la quedada per mobilitzar-se davant dels col·legis electorals era a les cinc de la matinada, mitja hora abans ja començava a arribar gent al pati de l’Escola Valldeflors, a Tremp, on un centenar de persones hi han acampat. El mateix passava a poblacions com la Pobla de Segur i Sort. De fet, a la capital del Pallars Sobirà hi han aparcat un tractor a l'entrada del carrer Doctor Carles Pol i Aleu, per tallar el trànsit al carrer on s'ubica el Centre Republicà Català, centre electoral del municipi. 

La consigna era clara: que en cap moment els col·legis electorals quedessin buits. L'espera s'ha fet llarga i, de fet, començava a clarejar sense cap incident policial destacable. Un dels moments més esperats ha estat l'arribada de les urnes i les paperetes als centres electorals.


Al Jussà, les notícies arribaven dels pobles al voltant de la capital. Efectius dels Mossos d'Esquadra s'han personat a la majoria d'ajuntaments per aixecar alta del que s'hi han trobat: en molts d'ells, un grup de persones impedint l'accés al col·legi. Castell de Mur i la Pobla de Segur, al Jussà, han estat dels primers a rebre la visita dels agents policials. Al Sobirà, ho han estat Sort i Esterri d'Àneu. L'avís dels Mossos d'Esquadra, però, no ha atemorit ningú i prop de 200 persones es concentraven davant del col·legi electoral de Sort, amb els Gegants custiodiant l'entrada. 


El que sí que atemoria eren les imatges que arribaven des de diferents punts d'arreu del país on la Guàrdia Civil ha començat càrregues policials contra les persones concentrades als centres de votació. Amb aquesta situació s'arribava al punt de les nou del matí, hora en que estava previst que s'obrissin els col·legis electorals i es registressin els primers vots. Pocs minuts abans, però, s'havia anunciat una de les sorpreses que tenia preparada el Govern: el cens universal. Els catalans podien votar des de qualsevol col·legi electoral. Ara bé, al punt de les nou del matí les portes dels col·legis no s'obrien a causa d'uns problemes tècnics amb l'aplicatiu informàtic. 
 
Poc a poc tot anava tornant a la normalitat i cada vegada eren més els punts de votació que comptaven amb el cens universal. Els moments més tensos del matí han arribat quan un jove de la Pobla de Segur ha denunciat amenaces d’un agent “secreta” de la policia espanyola a la Pobla de Segur. Joan Macaya ha relatat a Pallars Digital que s’han trobat ell i l’agent “a soles” a la plaça del Daldo de la localitat pallaresa i, després de mirar-se uns segons, l’ha amenaçat en reiterades ocasions d’arrencar-li el cap si li feia una foto. Segons Macaya, que assegura que ha sentit por, l’agent portava una càmera per gravar i ha reculat.
 
A més, cap a dos quarts de dotze del migdia, a Tremp s’ha estés el rumor que agents de la Guàrdia Civil s’estaven dirigint cap al centre electoral. Aquest fet ha ocasionat que es fes una crida a la mobilització al pati de l'escola Valldeflors. Arribats en aquest punt i coincidint amb l’hora de dinar, el ritme de votacions ha anat en descens.
 
L’ombra de la Guàrdia Civil

A la tarda i amb les piles carregades després de dinar -molts pallaresos ho han fet en les activitats organitzades pels diferents col·lectius-, l’ombra de la Guàrdia Civil ha planat al Pallars, especialment als municipis més grans com Tremp, la Pobla de Segur o Sort, si bé finalment no s’han hagut de lamentar imatges de càrregues a les nostres comarques.

Mentre arribaven informacions que arreu del país ja eren més de 300 els ferits per la repressió policial, al Pallars corrien rumors de possibles càrregues de la Guàrdia Civil. A Tremp, fins i tot, s’ha intentat muntar una barricada amb tanques per tal de frenar-ne la seva entrada, intent que finalment no ha prosperat entre el desconcert del gruix de la població, que sol·licitava una resistència pacífica.


La jornada també ha deixat moments emotius, especialment quan la gent més gran acudia als centres electorals a votar. En el cas de Tremp, un avi centenari ha exercit el seu vot enmig dels aplaudiments dels assistents, després de pujar expressament des de Barcelona. Però no ha estat l’únic. Han estat molts els pallaresos d’edat avançada que han volgut expressar-se davant les urnes, acompanyats per familiars, en la majoria dels casos més emocionats que els seus majors.


A la Pobla de Segur s’han viscut moments de tensió quan, com en el cas de Tremp, han corregut rumors de la possible arribada de la Guàrdia Civil. Finalment han estat els Mossos d’Esquadra els qui han fet acte de presència per endur-se les urnes entre els aplaudiments de la gent, que els ha rebut i acomiadat a crits de “no esteu sols”. Els Bombers també han acompanyat els veïns en tot moment i a Esterri d’Àneu, fins i tot, s’han encarregat de portar les urnes al col·legi electoral a primera hora del matí. 

 
Finalment, alguns centres de votació han tancat al voltant de les 18:30h, com és el cas de Tremp, Sort o la Pobla de Segur, “per precaució”, segons han assegurat a Pallars Digital fonts properes a l’organització del dispositiu. En altres, com Isona o Esterri d'Àneu, la jornada ha finalitzat amb relativa normalitat.

Amb els col·legis tancats, els alcaldes de Tremp i Sort, Joan Ubach i Raimon Monterde, s’han afanyat a agraïr el comportament “pacífic i massiu” dels veïns, a l’espera de conèixer els resultats.

Un recompte popular

El recompte dels vots ha posat el punt final a una jornada sense precedents a casa nostra. Els veïns s’han concentrat novament per conèixer de primera mà els resultats del referèndum als seus municipis.

A Tremp, on la població s’ha congregat a la part baixa de la rambla Doctor Pearson, han votat 2.229 persones, de les quals 2064 ho han fet pel “sí” i 102 pel “no”, amb 28 blancs i 5 nuls. A la capital del Pallars Sobirà han votat 645 persones, 592 de les quals pel “sí”, 24 pel “no”, 22 nuls i 7 en blanc.

En el conjunt de Catalunya, s'ha fet un còmput total de 2.263.424 paperetes vàlides. Els llocs intervinguts per les forces armades estatals representaven 770.000 votants, que s'han quedat sense poder participar. D'aquests 2,2 milions, el recompte diu que el "sí" ha guanyat amb 2.020.144 vots, el 90% del total. El "no" s'ha quedat amb 176.565 sufragis (7,87%), en blanc han votat 45.586 persones (2,03%) i 20.129 han estat nuls (0,89%).
 

Recupera el MINUT A MINUT de l’1-O al Pallars

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació