Dimarts, 13 de maig de 2025
gastronomia

Agricultura forma sobre la carn de caça els alumnes de l’Escola d’Hoteleria del Pallars

És una acció del Pla de valorització per augmentar-ne el consum i contribuir a controlar les sobrepoblacions d'algunes espècies

Pallars Digital Pallars Digital Sort | 13 de maig de 2025 a les 08:39
La formació ha anat càrrec del cuiner Sergi Aritzeta, del restaurant el Truc d’Agramunt | M. Lluvich / ACN
El Departament d'Agricultura ha organitzat aquest dilluns una jornada a l'Escola d'Hoteleria del Pallars per promoure el consum de la carn de caça. L'alumnat ha rebut una formació tècnica i una demostració pràctica d’elaboració de plats a càrrec del cuiner Sergi Aritzeta, del restaurant el Truc d’Agramunt, que ha cuinat receptes tradicionals i contemporànies amb carn de caça.

Aquesta és una de les accions del Pla de valorització de la carn de caça a Catalunya, que busca augmentar-ne el consum per contribuir a controlar les sobrepoblacions d’algunes espècies cinegètiques i fomentar l’economia local. Així mateix, el pla busca reduir els danys als conreus i l'accidentalitat, com també valorar aquest producte a Catalunya.
 
A Catalunya, hi ha nou punts logístics, dos dels quals són al mateix temps establiments de manipulació de carn de caça. Del total de peces de caça gestionades en aquests punts, el 50% es ven fora de Catalunya, principalment a empreses espanyoles. L’altra meitat es gestiona als establiments de manipulació de caça de Catalunya. Dels productes de caça resultants de la gestió de les peces de caça, el 90% se n’exportarà a Europa.
 

Més de 74.000 peces caçades

D'altra banda, a Catalunya hi ha registrats 10 establiments de manipulació de caça major, vuit dels quals estan situats a les Terres de l’Ebre, gestionats per societats de caçadors. La destinació de les peces de caça que arriben a aquests EMCC són l’autoconsum i el comerç local i de proximitat. Els dos restants, situats a Osona i el Gironès, gestionen un volum molt més gran de peces de caça, amb l’exportació a Europa com a destinació majoritària. Només comercialitzen a Catalunya el 10% de la producció.

Durant la temporada 2022-2023, es van capturar unes 74.464 peces de caça major i se’n van comercialitzar unes 34.000, el 90% de les quals van ser consumides fora de Catalunya. El director dels Serveis Territorials d'Agricultura a l’Alt Pirineu i Aran, Enric Vadell, ha explicat que treballen per millorar la xarxa de centres de recollida a Catalunya i d’establiments de manipulació de caça.
 
Agricultura ha dissenyat una sèrie d’accions que, a banda d’augmentar el consum de la carn de caça a Catalunya, pretenen millorar la percepció que té la societat en general sobre els caçadors i la caça. També es busca més presència d’aquesta carn als supermercats i a les cartes dels restaurants.

Durant la sessió inaugural de la jornada, Vadell ha aprofitat per posar en valor la importància del consum de la carn de caça pel seu compromís amb la continuïtat de les comunitats rurals i la seva contribució al control sobre les poblacions de les espècies cinegètiques.


Altres notícies que et poden interessar







 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació