El
Departament d'Agricultura ha organitzat aquest dilluns una jornada a l'
Escola d'Hoteleria del Pallars per promoure el consum de la
carn de caça. L'alumnat ha rebut una formació tècnica i una demostració pràctica d’elaboració de plats a càrrec del cuiner
Sergi Aritzeta, del restaurant el Truc d’Agramunt, que ha cuinat
receptes tradicionals i
contemporànies amb carn de caça.
Aquesta és una de les accions del
Pla de valorització de la carn de caça a Catalunya, que busca augmentar-ne el
consum per contribuir a
controlar les sobrepoblacions d’algunes espècies cinegètiques i fomentar l’
economia local. Així mateix, el pla busca reduir els
danys als conreus i l'
accidentalitat, com també valorar aquest producte a Catalunya.
A Catalunya, hi ha
nou punts logístics, dos dels quals són al mateix temps
establiments de manipulació de carn de caça. Del total de peces de caça gestionades en aquests punts,
el 50% es ven fora de Catalunya, principalment a empreses espanyoles. L’altra meitat es gestiona als establiments de manipulació de caça de Catalunya. Dels productes de caça resultants de la gestió de les peces de caça,
el 90% se n’exportarà a Europa.
Més de 74.000 peces caçades
D'altra banda, a Catalunya hi ha registrats 10 establiments de manipulació de
caça major, vuit dels quals estan situats a les
Terres de l’Ebre, gestionats per societats de caçadors. La destinació de les peces de caça que arriben a aquests EMCC són l’
autoconsum i el
comerç local i de proximitat. Els dos restants, situats a
Osona i el
Gironès, gestionen un volum molt més gran de peces de caça, amb l’exportació a Europa com a destinació majoritària. Només comercialitzen a Catalunya el 10% de la producció.
Durant la temporada
2022-2023, es van capturar unes
74.464 peces de caça major i se’n van comercialitzar unes
34.000, el 90% de les quals van ser consumides fora de Catalunya. El director dels Serveis Territorials d'Agricultura a l’Alt Pirineu i Aran,
Enric Vadell, ha explicat que treballen per millorar la xarxa de centres de recollida a Catalunya i d’establiments de manipulació de caça.
Agricultura ha dissenyat una sèrie d’
accions que, a banda d’augmentar el consum de la carn de caça a Catalunya, pretenen millorar la percepció que té la societat en general sobre els
caçadors i la caça. També es busca més presència d’aquesta carn als
supermercats i a les
cartes dels restaurants.
Durant la sessió inaugural de la jornada, Vadell ha aprofitat per posar en valor la importància del consum de la carn de caça pel seu compromís amb la continuïtat de les
comunitats rurals i la seva contribució al control sobre les poblacions de les espècies cinegètiques.
Altres notícies que et poden interessar
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi