Dissabte, 11 de maig de 2024
El Pallars opina

La identitat d'un poble

«Un lloc del qual en coneixes la seva història i les seves tradicions et transmet la necessitat de tenir-ne cura, i això et fa sentir part del poble»

Azucena Ruiz GallegoPallars | 30 de novembre de 2023 a les 11:57
Repassant el Pla Local de Joventut de Tremp 2021-2025, a l’apartat Participació, on es descriu el resultat del grup de treball que es va constituir per a la seva redacció, llegeixo una cosa que és preocupant: el comentari dels joves de 24 a 30 anys, que asseguren que a Tremp "no hi ha sentiment de poble". Encara més, es parla d'un "menyspreu que no deixa veure els aspectes positius del municipi".

És preocupant perquè revela la pèrdua de la identitat de poble. La identitat d’un poble es va formant al llarg del temps segons avança la seva història, i es reflecteix en un conjunt de costums, festes, manera de parlar... i també en el traçat dels seus carrers i places, i en els edificis que s’han construït en un moment determinat. Conèixer la història i el patrimoni del lloc on vius et fa veure’l de manera diferent. Per això és important la divulgació de la primera i la preservació del segon.

Tremp, de la qual els orígens es remunten al segle IX, ciutat medieval, vila closa, Fidelissima Civitatis de la guerra de Successió, a partir del segle XIX principalment, va anar modificant el seu aspecte, però encara avui resta visible com va ser en el passat. 

Crec que caldria potenciar més la seva història. Per posar alguns exemples, la part que encara queda de la muralla passa inadvertida, igual que les vidrieres de la casa Feliu, amagades darrere la copa dels arbres. Aquest patrimoni material s’hauria de ressaltar i cuidar, però no només pel visitant sinó i sobretot pel nostre gaudi, el dels habitants de la ciutat. 

Un lloc del qual en coneixes la seva història i les seves tradicions et transmet la necessitat de tenir-ne cura. I això et fa sentir part del poble, sentir la satisfacció de pertànyer-hi encara que no hi hagis nascut.

S’ha de reforçar el sentiment de pertinença en el si de les famílies, a l’escola, a través de les entitats. Forma part del bagatge cultural de les persones i afavoreix la cohesió social. Potser així els joves tornaran a sentir que formen part d’una població amb història, amb un paisatge que sorprèn el visitant i unes tradicions entranyables.

Una noia, a les xarxes, parlava fa uns dies que la seva àvia l’havia animat a mirar el seu poble amb "ulls de turista". Explicava que, a partir d’aquell moment, havia descobert un entorn del què gaudia cada dia en sortir de casa. Potser és això el que ens falta: mirar el nostre poble amb ulls de turista.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Azucena Ruiz Gallego
Va néixer a Jaca (Osca). La seva família es va traslladar a València, on va passar la seva adolescència i una bona part de la joventut. A València va cursar la llicenciatura en Ciències Químiques i posteriorment el CAP que li permetria treballar a Educació. Va començar a treballar a l'Institut de Tremp l’any 1989, on ha exercit fins l’any 2020, compaginant la docència amb tasques d’organització dins l’equip directiu. Es mostra encantada de pertànyer al Pallars!
Més articles de l'autor
13/03/2024

Singularitats

05/02/2024

Vivint en la inòpia

29/12/2023

La cultura de l'esforç

30/11/2023

La identitat d'un poble

Participació