1 de 10
El Pallars opina

Festes majors, les festes de tothom

per Pol Oliva Solé, Pallars | 28 de juny de 2022 a les 10:36 |

«L'arribada de l’estiu significa la tornada de les festes majors, de l'espai que ens identifica i uneix com a població i que compartim amb els veïns i veïnes dels pobles del costat»

A cap pallarès ni pallaresa se li escapa que l’arribada de l’estiu significa la tornada de les festes majors a la majoria del nostres pobles. La tornada del espai que ens identifica i uneix com a població i que compartim amb els veïns i veïnes dels pobles del costat.

Aquest any ho vivim, i ho viurem, amb especial il·lusió després d’aquest dos anys d’aturada forçada per la pandèmia. Una aturada que ens ha fet trencar amb la interacció social, que ens ha aïllat com a individus, però que hem de ser capaços de superar i de revertir. Espais de socialització i de lleure com són les festes majors no poden ser millor exemple del que ha de ser la construcció de la nova realitat post Covid.

Per que les Festes Majors volen dir molt, més enllà de les nits de festa i germanor. Són sinònim d’hores de reunions, preparacions i coordinacions entre persones i les institucions municipals per tirar-les endavant, ja que si volem que realment tothom se senti part de les seves festes cal obrir la participació de tothom en la seva organització. Que cada persona pugui aportar el que pugui i vulgui a l’organització col·lectiva de la celebració.

No podem no obviar-ho, les festes majors, però actes de lleure o culturals en general, que més gaudim són aquells dels que en podem ser part. Dels quals el resultat que veiem és la suma de visions, d’esforços i d’idees que s’han materialitzat. I aquesta és una de les grans riqueses del nostre territori, el fet de poder ser partícips directe del dia a dia dels ostres municipis i del nostre entorn.

Viure al Pallars te grans beneficis, crec que en som conscients, però d’un que no en parlem tant és la facilitat en la participació i interacció social i política. És molt fàcil poder format part d‘una associació o entitat que dinamitza el nostre entorn, que manté viu el territori. És fàcil poder participar dels processos de decisió, ja sigui de forma directa amb implicació o de forma indirecta a través de la relació humana.

Aquestes relacions que teixim en espais diversos, a les botigues, a les terrasses dels bar, als locals d’associacions i entitats o a casa amb amistats, però també en espais més lúdics com són les festes majors. Espais que ens donen l’oportunitat de participar-hi, de ser-hi i de compartir el resultat final amb aquella gent que ens envolta.

Pallareses, pallaresos, participeu de la Festa Major del vostre poble, organitzeu-la, organitzem-nos i construïm aquell entorn que volem i amb el que ens sentim còmodes.

Bona Festa Major!

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Pol Oliva Solé
Talarn, Pallars Jussà, Alt Pirineu, 1996. Graduat en Ciències Polítiques i de l’Administració per la Universitat Pompeu Fabra i estudiant del grau en Dret per la Universitat Oberta de Catalunya. Implicat amb el món associatiu i cultural de la comarca com a eina de dinamització, arrelament i repoblament. A Twitter: @pololiva96
Més articles de l'autor
26/01/2023

Fem possible l'Ateneu del Pallars!

21/12/2022

Nosaltres els fusterians

27/09/2022

El Piromusical

28/06/2022

Festes majors, les festes de tothom

27/05/2022

892 accions pel món rural català

26/04/2022

Amor, roses, llibres i aigua

30/03/2022

Utilitza la llengua

28/02/2022

Dret al temps?

26/01/2022

Dicotomia 2030

29/12/2021

Consumir a qualsevol preu? No, gràcies

Participació