17 d'abril de 2024
El Pallars opina

892 accions pel món rural català

«L’Agenda Rural de Catalunya és una oportunitat per impregnar amb perspectiva rural tota planificació i execució de polítiques públiques al país»

Pol Oliva SoléPallars | 27 de maig de 2022 a les 17:45
Aquest passat dimarts ha estat un gran dia pel país, des d’aquesta setmana tenim una nova Agenda Rural de Catalunya!

Ha estat la culminació d’un llarg procés d’anàlisi i d’identificació de les necessitats que tenim el conjunt del món rural del país amb un gran objectiu, que tothom pugui desenvolupar el seu projecte de vida a qualsevol punt del país. Concretar aquestes transformacions i accions que s’han de fer amb 892 de concretes no és feina fàcil, han fet falta anys de feina i dedicació del Govern, associacions municipalistes i, sobretot, també de persones diverses que a nivell individual o com a representats d’entitats han participat en les diferents fases.

Perquè encara que sembli mentida, en ple 2022 hem de seguir reivindicant un sistema públic d’educació descentralitzat, ofertes de feina arreu del país, un transport públic que ens permeti desplaçar-nos de forma àgil i sostenible, una assistència mèdica sense haver de recórrer grans distàncies, un accés a la cultura i unes condicions d’envelliment dignes, entre moltes altres coses. Sembla mentida però és la nostra realitat, la realitat que vivim a la majoria d’extensió territorial del país i que hem de tenir la capacitat de revertir. 

No podem oblidar la distribució de la població catalana, on l'1% de la població vivim en el 35% de l'extensió quilomètrica, que afecta al conjunt de decisions que prenem com a subjecte polític. Hem de poder transformar el model de presa de decisions trencant amb el model urbanocèntric que regna a la nostra societat, perquè fins que no prenguem consciència de la interrelació entre l’àmbit urbà i el rural i les conseqüències que se’n deriven serà complicat un futur sostenible. 

D’aquí la importància del procés d’anàlisi i reflexió sobre quines són realment aquelles accions concretes que necessitem desenvolupar, i també la seva priorització i temporització. Un pla que ha de vindre acompanyat de recursos d’excussió, per no poder recaure en la mala expressió del paper mullat, ja que no tenim la opció social de no executar aquesta agenda. 

En definitiva, és LA oportunitat, sí, en majúscules, per equilibrar d’una vegada per totes el país. Per impregnar amb perspectiva rural tota planificació i execució de polítiques públiques. La oportunitat per discriminar més el món rural, però aquesta vegada de forma positiva després de massa anys de discriminació negativa. La oportunitat per arrelar població al territori, per apostar cap a un nou model més sostenible, on les condicions de vida dignes de la població siguin el nucli de l’acció i de la reflexió, també amb independència del lloc de residencia. No perdem LA oportunitat!

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Pol Oliva Solé
Talarn, Pallars Jussà, Alt Pirineu, 1996. Graduat en Ciències Polítiques i de l’Administració per la Universitat Pompeu Fabra i estudiant del grau en Dret per la Universitat Oberta de Catalunya. Implicat amb el món associatiu i cultural de la comarca com a eina de dinamització, arrelament i repoblament. A Twitter: @pololiva96
Més articles de l'autor
26/01/2023

Fem possible l'Ateneu del Pallars!

21/12/2022

Nosaltres els fusterians

27/09/2022

El Piromusical

28/06/2022

Festes majors, les festes de tothom

27/05/2022

892 accions pel món rural català

26/04/2022

Amor, roses, llibres i aigua

30/03/2022

Utilitza la llengua

28/02/2022

Dret al temps?

26/01/2022

Dicotomia 2030

29/12/2021

Consumir a qualsevol preu? No, gràcies

Lo més llegit
Participació