Divendres, 26 d'abril de 2024
Detenció

Detingut un exmilitar de l'acadèmia de Talarn per un crim comès fa 18 anys

El pressumpte autor de l'assassinat havia servit a l'exercit espanyol a Talarn durant el 2007 i 2008

Redacció 12 d'abril de 2018 a les 10:24
El pressumpte autor del crim està a l'espera de ser jutjat | Jonathan Oca
Els Mossos d'Esquadra van resoldre al setembre de 2017 un crim que s'havia comès l'any 2000. Els fets es remunten al març d'aquell any quan en un domicili de Montgat, es va trobar el cadàver amb signes de violència d’un home de nacionalitat equatoriana que cuidava un home ancià incapacitat.

Segons publica el diari Segre, el detingut és un exmilitar que va estar a l’Acadèmia de Talarn durant els anys 2007 i 2008. L'inspector Jordi Domènech va explicar que l'home, de nacionalitat colombiana, havia sigut soldat en aquest país i tenia antecedents per agressió sexual, violència masclista i lesions. Les autoritats colombianes van detenir l’investigat a Colòmbia, que va ingressar en una presó del país a l’espera de ser extradit posteriorment a l’Estat espanyol.

Divuit anys després

El crim es va cometre l'any 2000 en un domicili de Montgat, on es van trobar un home mort, completament nu, que presentava diverses ferides d'arma blanca per tot el cos. La Guàrdia Civil, el cos competent en aquell moment, es va fer càrrec de la investigació. 

Al lloc de l'assassinat, hi havia alguns elements que de seguida van fer veure els investigadors que es trobaven al davant d’un assassinat amb connotacions poc habituals: l’autor dels fets havia deixat una flor a l’orella de la víctima i havia fet inscripcions a la paret amb sang on hi deia Hitler tenia Razón i KKK. A més, l'autor del crim havia esborrat de l’escena del crim les empremtes i les restes d’ADN amb l’objectiu de dificultar la investigació policial. 
 
La investigació de l'assassinat va portar a la Guàrdia Civil a relacionar-ho amb el tràfic de drogues, però finalment no es va trobar cap relació amb l'homicidi investigat. L'any 2016, la jutgessa titular del Jutjat d’Instrucció 1 de Badalona va ordenar la reobertura del cas, moment en que va passar en mans dels Mossos d'Esquadra. 

En el decurs de les tasques d’investigació els agents van localitzar diversos anuncis de contactes en publicacions d’àmbit comarcal que hauria utilitzat l’autor del crim per contactar amb la seva víctima quatre dies abans d’assassinar-la.

Col·laboració amb les autoritats colombianes

Un any després d’haver iniciat la investigació els agents van informar a l’autoritat judicial de la identitat de l’autor del crim i li van traslladar que tenien constància que havia marxat a Colòmbia després d’haver passat un temps a l’exèrcit espanyol. 

La jutgessa va autoritzar la col·laboració entre els Mossos d'Esquadra i les autoritats colombines perquè puguessin escorcollar el domicili de l'investigat. Finalment, al setembre del 2017 les autoritats colombianes el van detenir i el van portar a la presó a l'espera de ser extradit a l'Estat espanyol per ser jutjat. 
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació