Dissabte, 27 d'abril de 2024
Premi

Premien una recerca sobre l'artrosi coordinada per un pallarès

L'Hospital Santa Maria de Lleida ha rebut el guardó BioIbèrica gràcies al treball d'un equip dirigit pel trempolí Jordi Colomina

Redacció 16 de maig de 2017 a les 11:26
El doctor Jordi Colomina, tercer per la dreta, amb el seu equip | Hospital Santa Maria
Els professionals de l'Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida han rebut el premi Bioibèrica al millor treball de recerca en artrosis a les XXVII Jornades de Medicina Física i Rehabilitació. L'equip està coordinat pel doctor Jordi Colomina, fill de Tremp, i presentat pel doctor Lluís Mambrona del servei de rehabilitació, el treball porta per títol: Implementació d'un programa de Recuperació Intensiva en artoplàstia primària de genoll.

Els bons resultats obtinguts amb un 100% dels pacients van poder seure i un 97,5% van caminar les primeres 24 hores després de la cirurgia (58% el mateix dia de la intervenció i un 38,5% a les vuit hores del matí següent). El 47% va poder baixar i pujar escales al dia següent a la intervenció i el 99% a l'alta.

El dolor no va superar el 3,4 d'escala visual-analògica (EVA) graduada numèricament per valoració de la intensitat del dolor i les complicacions greus van ser inferiors al 2%. L'estada hospitalària va ser de 4,5 dies de mitjà (prèvia 6,8) i la satisfacció global amb el procés va ser excel·lent (66%), bona (31%), regular (3%) i deficient (1%).

La metodologia que es va fer servir és l'estudi longitudinal prospectiu en 157 pacients entre juny i desembre de 2016 comparant-ho amb dades de 2014. Un mostreig consecutiu sense exclusions, de tots els pacients operats d'artoplàstia primària de genoll en el període de juny a desembre de 2016.

Al treball també hi han participat els professionals Albert Bigordà, Eva Ribó, Maria Aguilà, la doctora Reis Drudis, i el doctor Francesc Pallisó. Cal destacar que el Programa de Recuperació Millorada optimitza els resultats clínics i funcionals, redueix les despeses globals i presenta altes taxes de satisfacció.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació