Dijous, 25 d'abril de 2024
Gastronomia

«La Xicoia» reconeix la trajectòria de Maria Julià de Fonda Farré

La Formatgeria Casa Mateu de Surp, Francesc Orella i Josep Sucarrats, la resta de premiats del recuperat sopar de la Xicoia d'Or

Redacció / ACN 15 de maig de 2017 a les 09:48
Maria Julià, de Fonda Farré de Baro, va rebre el reconeixement de la comarca | La Xicoia
L'Hotel Pessets de Sort ha acollit aquest diumenge a la nit la desena edició del sopar de la Xicoia d'Or, on s'han repartit les Xicoies d'Or, els guardons que concedeix l'Associació Gastronòmica La Xicoia per premiar el reconeixement a la trajectòria professional, al producte de l'any, a la promoció pallaresa i al gastrònom de l'any.

El guardó a la trajectòria professional ha estat per Maria Julià Rey, del restaurant Fonda Farré de Baro; el reconeixement al producte de l'any ha estat per Clara Ferrando, de la Formatgeria Casa Mateu de Surp; el premi a la promoció de la cuina pallaresa ha recaigut en Josep Sucarrats, director de la revista Cuina; i el gastrònom de l'any ha estat l'actor català Francesc Orella, present també al sopar. També s'ha fet especial homenatge a l'actor Carles Canut, padrí de l'associació.

Un dels reconeixements més especials de la nit, segons va explicar el president de l'associació, Ramon Aytés, és el que s'entrega a la trajectòria professional i que enguany ha recaigut en Maria Julià de Fonda Farré, ja que es tracta d'"un reconeixement als cuiners anònims que porten molts anys treballant" a la comarca.
 

Francesc Orella, acompanyat d'un grup de restauradors del Pallars Sobirà. Foto: Burgerplatz


El producte local i de temporada té un especial protagonisme al sopar de la Xicoia d'Or, que enguany ha estat servit pels 21 restaurants que formen l'entitat. La Xicoia és una associació que va néixer el 2003 per agrupar professionals de la restauració amb l'objectiu de difondre els atractius i les característiques de la cuina del Pallars.

Un acte recuperat després de cinc anys

Amb el sopar d'enguany, La Xicoia vol reactivar les activitats amb l'objectiu de recuperar els motius pel que va ser creada, promocionar la cuina pallaresa, recuperar els productes del territori, preservar les receptes tradicionals i exportar tot això a l'exterior. El president de l'entitat, Ramon Aytés, ha assenyalat que "hem estat gairebé cinc anys parats, reflexionant que havíem de fer i cap a on volíem anar".
 

Ramon Aytés, president de l'associació, durant el seu discurs. Foto: ACN


En aquest sentit ha afegit que "teníem clar que s'havia de recuperar el sopar d'entrega dels guardons de la Xicoia d'Or per reconèixer a la gent que ajuda a promocionar la cuina del Pallars". I així ha estat. 

El president de l'entitat també ha explicat que volen augmentar el seu vessant més docent tot fent tallers i activitats per explicar als joves i infants com es produeixen els productes del Pallars. D'aquesta manera, clou Aytés, "si els joves coneixen com es fan els productes d'aquí serà més fàcil que els apreciïn i els consumeixin".
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació