Divendres, 26 d'abril de 2024
llum

ERC exigeix inversions que evitin talls elèctrics com els ocorreguts amb la darrera nevada

Prop d'una cinquantena d'electes locals reclamen "unitat territorial i institucional" per reclamar solucions que posin fi a les "deficiències recurrents" a la xarxa | La Diputació de Lleida convoca per demà una reunió amb totes les formacions representades a la institució

ACN / Jordi Ubach 28 de març de 2017 a les 09:39
Reunió dels electes locals d'ERC per signar el Manifest de Montoliu de Segarra | ACN
Prop d'una cinquena d'alcaldes i regidors d'ERC de la demarcació de Lleida han signat aquest dilluns el batejat com a Manifest de Montoliu de Segarra per reclamar "unitat territorial i institucional per fer front a les deficiències recurrents en la xarxa de subministrament elèctric" derivades, segons han denunciat, "de la precarietat de la xarxa". 

L'objectiu és que no s'hagin de viure situacions com les del darrer cap de setmana, en què com a conseqüència de la nevada de la matinada de dissabte, uns 9.000 abonats de 22 municipis de la demarcació van patir talls del servei, en alguns casos fins el mateix dilluns a la tarda. A la vegada, demanen a les administracions competents l'obertura d'un expedient informatiu als operadors.

Entre els representants municipals pallaresos hi han assistit la regidora de Cultura, primera tinent d'alcalde de Tremp i vicepresidenta del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Maria Pilar Cases, així com el quart tinent d'alcalde i regidor d'Obres i Serveis de l'Ajuntament de Tremp, Antoni Flores. Cases defensa que "en moments excepcionals les mesures també han de ser excepcionals", i ha lamentat que en pobles com Castissent els veïns no hagin recuperat la llum fins al cap de 48 hores.

Amb el manifest subscrit aquest dilluns, ERC insta els municipis i institucions de la demarcació de Lleida a cercar "la unitat política, institucional, social i territorial" per exigir "un subministrament elèctric de qualitat" i per resoldre "els problemes derivats de la precarietat de la xarxa elèctrica". En aquest sentit, han reclamat que es duguin a terme "les actuacions necessàries i major celeritat, informació i transparència en les actuacions a la xarxa elèctrica".

El manifest també reclama a la direcció general d'Energia de la Generalitat un informe "detallat" dels incidents ocorreguts durant el cap de setmana passat i també l'obertura d'un expedient informatiu als operadors per la gestió duta a terme de les nombroses incidències registrades arreu del territori lleidatà. Només al Pallars Jussà, un miler de persones es van quedar sense subministrament elèctric el dissabte, una incidència que es va allargar fins diumenge al vespre en municipis com Sant Esteve de la Sarga, Castell de Mur o Tremp.
 

Arbres caiguts en una pista forestal del Pallars Jussà, aquest diumenge. Foto: Agents Rurals


Finalment, el manifest demana una auditoria del sistema elèctric que avaluï i diagnostiqui l'estat actual de la xarxa, així com el compliment de les normatives pertinents i les inversions necessàries per tal d'evitar que es pugui repetir una situació com la del darrer cap de setmana.

La Diputació mou fitxa

De moment, els alcaldes i regidors d'ERC no es plantegen denunciar les companyies elèctriques però tampoc descarten fer-ho de forma conjunta –un cop puguin quantificar les pèrdues ocasionades pels talls de llum als municipis-, ja sigui a través de la Diputació de Lleida o dels consells comarcals afectats, que ja han començat a canalitzar els danys i afectacions patides pels veïns dels municipis afectats pels talls en el subministrament elèctric.

En aquest sentit, la diputació lleidatana ha convocat per dimecres una reunió per l'apagada del cap de setmana amb totes les formacions polítiques representades a la institució i després de recollir les queixes dels ajuntaments i consells comarcals.

Endesa defensa la seva gestió

Des d'Endesa han defensat que la companyia, de la mateixa manera que ho està fent a la resta de demarcacions catalanes, també està invertint a les comarques de Lleida en la millora i manteniment de la xarxa elèctrica, i que ho està fent "en funció de la tipologia d'infraestructures que hi ha al territori". Igualment, la companyia assegura que va destinar recursos per fer front a les afectacions ocasionades per la nevada de la matinada de dissabte a la demarcació com ara la mobilització de 32 grups electrògens i més de 240 operaris. 

Endesa considera que va ser un fenomen meteorològic "excepcional" en aquestes comarques ja que es va tractar d'una "nevada humida", que hauria estat la causant de les nombroses incidències a la xarxa elèctrica. Segons la companyia, aquest tipus de nevada "és molt adherent i s'enganxa al cablejat elèctric". Això, sumat al vent i a les gelades nocturnes va provocar que augmentés el pes i el volum de les torres i del cablejat, arribant-lo a fer caure, segons Endesa.
 

Llegeix íntegre el Manifest de Montoliu de Segarra

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació