Dijous, 25 d'abril de 2024
llum

El Pallars Jussà mostra el seu malestar amb Endesa pels talls de llum provocats pel temporal

Abonats de Sant Esteve de la Sarga han estat entre 35 i 40 hores sense subministrament elèctric | El Consell Comarcal reclama un protocol perquè la situació no es torni a repetir | El Govern demanarà responsabilitats a la companyia elèctrica

ACN / Jordi Ubach 27 de març de 2017 a les 09:33
L'alcalde de Sant Esteve de la Sarga, Jordi Navarra, conversant amb un veí afectat | Rosa Amorós
Els talls de llum provocats pel temporal d'aquest cap de setmana, sobretot per les hores que s'han allargat, han provocat molta indignació al territori, que reclama responsabilitats a Endesa, més previsió i més inversió per reforçar la xarxa elèctrica. Al Pallars Jussà, aquest diumenge al migdia encara no tenien llum als pobles de Bastús i Orcau, al municipi d'Isona, ni a Sant Esteve de la Sarga, segons va constatar ahir el Consell Comarcal del Pallars Jussà.

El seu president, Constante Aranda, ha afirmat que aquest mateix dilluns demanaran mantenir una reunió a tres bandes amb la Generalitat i Endesa perquè s'estableixi un protocol d'actuació que eviti que es torni a repetir una situació com la d'aquest cap de setmana. "No pot ser que en aquesta zona, amb pobles on la majoria de veïns són gent gran, estiguem 48 hores sense llum", s'ha queixat.

Segons Aranda, s'haurien de distribuir més grups electrogens per garantir el subministrament allà on falti mentre es localitzen les avaries a la xarxa elèctrica. Al seu entendre, tot i que hi ha hagut operaris d'Endesa que han treballat a totes hores, ha quedat clar que aquesta no és la solució perquè els talls s'han allargat massa temps.

La delegada del Govern visita Sant Esteve de la Sarga

La delegada del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Rosa Amorós, ha visitat aquest diumenge algun dels nuclis afectats pels talls de subministrament elèctric al municipi de Sant Esteve de la Sarga. Amorós i l'alcalde, Jordi Navarra, van conèixer de primera mà les afectacions de la neu al municipi, on hi han hagut nuclis que han estat entre 35 i 40 hores -des de la matinada de dissabte fins diumenge a la tarda- sense llum.
 

Un grup electrogen instal·lat a Sant Esteve de la Sarga, aquest diumenge. Foto: Rosa Amorós


Ahir al vespre encara hi havia grups electrogens repartits per la zona per reforçar el subministrament i encara quedaven algunes masies del nucli de Castissent, a Tremp, sense electricitat. El paisatge, força desolador: cablejat per terra i a la carretera força arbres trencats a causa del temporal. Amorós ha explicat que ara toca valorar els danys i "demanar les responsabilitats que se'n derivin" a la companyia elèctrica.

Sant Esteve de la Sarga no ha estat l'únic municipi pallarès afectat pels talls de llum més greus. Segons el testimoni dels veïns, alguns nuclis del terme de Castell de Mur com Santa Llúcia de Mur, Collmorter, Vilamolat de Mur o el Meüll van estar unes 31 hores sense subministrament.

Restablerta la normalitat

Endesa, de la seva banda, va assegurar ahir a la tarda a la tarda que s'ha restablert la normalitat a la xarxa elèctrica de la demarcació de Lleida afectada pel temporal. D'aquesta manera, dona l'episodi d'incidències per tancat malgrat que pot quedar algun cas aïllat on encara s'hi treballi durant les pròximes hores.

Ahir al matí encara quedaven uns 600 abonats sense electricitat però al llarg del dia la situació es va anar normalitzant, segons Endesa. La neu que va caure la matinada de dissabte va malmetre alguns cables que s'han hagut de reparar després d'inspeccionar-los amb un helicòpter. L'avaria més important va afectar un cable d'alta tensió a Ponts.
 
Despreniments i arbres caiguts en pistes forestals

Els Agents Rurals han inspeccionat aquest diumenge al Pallars Jussà les zones afectades per la nevada i el vent, com les pistes forestals, i han constatat les greus afectacions provocades per arbres caiguts o desperfectes en el terreny. Un cop analitzats els danys, ho posaran en coneixement de les respectives administracions perquè el problema se solucioni amb la major brevetat possible.

El temporal també va provocar un despreniment de roques a la carretera C-13, a l'altura del camping Gaset, al terme muncipal de Talarn. L'ensorrament va tenir lloc dissabte al vespre, sobre les 21 de la nit, i les pedres, de grans dimensions, van ocupar els dos carrils de circulació. Fins que no es van poder retirar les roques, els Mossos van donar pas alternatiu per la cruïlla del camping. Aquest dilluns al matí encara es regula el pas mitjançant semàfors.
 

Arbres caiguts en una pista forestal del Pallars Jussà. Foto: Agents Rurals

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació