Divendres, 26 d'abril de 2024
abellaïta

El Museu de la Ciència exhibirà l'abellaïta, el mineral descobert a la Vall Fosca

L'abellaïta és la primera aportació catalana a la ciència de la minerologia

ACN 17 de març de 2017 a les 09:33
Exemplar del mineral abellaïta, descobert l'any 2010 a la Vall Fosca | Cultura
El Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) exhibirà a l'exposició Tot és Química un fragment d'abellaïta, la primera espècie mineral nova descoberta a Catalunya per Joan Abella i Creus. Aquest nou mineral, que porta el nom del seu descobridor, el mineralogista i gemmòleg Joan Abella i Creus, va ser descobert l'any 2010 a la mina Eureka, situada a Castell-estaó, al municipi de la Torre de Cabdella.

L'abellaïta és un hidroxilcarbonat de plom i sodi, de fórmula química NaPb2(CO3)2(OH). És un mineral de nova formació originat per exsudació en la paret de la galeria, que s'ha desenvolupat per precipitació ràpida dins d'un interval de temps geològic extremadament curt, inferior a 40 anys. És tracta de la primera aportació catalana a la ciència de la mineralogia. Al món, hi ha uns 5.000 minerals i cada any se'n descobreixen entre 30 i 50.

Es presenta cristal·litzat, i s'hi poden observar cristalls de marcat hàbit hexagonal, sempre inferiors a 0,03 mil·límetres, d'una intensa lluentor vítria de tipus nacrada i associada, entre d'altres, a especies tan poc freqüents com la gordaïta, l'andersonita o la čejkaita. Va ser aprovat com a nova espècie mineral per la Commission on new Minerals, Nomenclature and Classification de la International Mineralogical Association l'any 2015.

És previst que la recerca sobre l'abellaïta a la mina on va ser trobada continuï a partir d'un conveni que signaran properament l'Ajuntament de la Torre de Cabdella i l'Institut Jaume Almera. Properament, la descoberta es publicarà a la revista científica Open Mineralogy Journal i entrarà a les bases de dades mundials de minerals.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació