Divendres, 26 d'abril de 2024

​El Sobirà es prepara per rebre el pas del Tour de França

L'etapa de diumenge sortirà de Vielha i creuarà el Pallars Sobirà i l'Alt Urgell fins arribar a Andorra | Les afectacions a les carreteres pallareses s'allargaran durant quatre hores | La popular ronda francesa trepitja territori pallarès 23 anys després

ACN / Redacció 8 de juliol de 2016 a les 12:00

Els ciclistes durant la 5a etapa de dimecres. Foto: A.Broadway / Le Tour


Les comarques pirinenques es preparen pel pas del Tour de França per les seves carreteres aquest diumenge. La gran prova ciclista francesa recorrerà les comarques de la Vall d'Aran, el Pallars Sobirà i l'Alt Urgell en la que serà la 9a etapa, la primera de de les grans cites de muntanya als Pirineus.

Les diferents poblacions que creuarà s'estan preparant per rebre el pas de la caravana de la ronda i per les conseqüències que comporta. A part de la munió de seguidors que ompliran carreteres, càmpings i hotels del Pirineu, el pas de la volta ciclista comporta talls de carreteres que poden durar hores, així com el tall de la frontera hispano-andorrana. El Servei Català de Trànsit ha informat sobre els horaris previstos.
 
Alguns empresaris troben inconvenients al pas de la caravana, però en general s'espera amb ganes pel gran volum de gent que portarà al territori i que generarà riquesa. Al Pallars Sobirà els més afectats pels talls de carreteres són les empreses d'esports d'aventura que operen al riu Noguera Pallaresa, que veuran minvades les seves opcions de transportar els clients per carretera. Per aquest motiu, algunes de les activitats del matí s'han hagut de passar a la tarda.

L'Associació d'Empreses d'Esports d'Aventura del Pallars Sobirà ha demanat a Endesa, encarregada de regular el cabal del riu, que deixi anar aigua més aviat al matí per poder començar els descensos més aviat. El seu president, Florido Dolcet, ha dit que tot i les afectacions al sector celebren el pas del Tour pel Pallars i ha afegit que hi ha algunes empreses que han aprofitat el pas dels ciclistes per oferir paquets turístics per veure el Tour i fer un descens de ràfting.

Als que també afectarà el pas del Tour pel Pallars és als organitzadors de la Fira del Ferro d'Alins que se celebra aquest cap de setmana. Tancar quatre hores la carretera al matí dificultarà a la gent poder accedir a la fira. Des de l'organització es recomana a la gent que es desplaci a primera hora fins a Llavorsí per veure passar les bicicletes i després vagin a passar el matí a la Fira.
 

El Tour de França passarà pel Pallars 23 anys després. Foto: Le Tour


Etapa de quatre ports de muntanya i 184 quilòmetres 

La que transcorrerà pel Pallars serà una etapa de més de 180 quilòmetres amb quatre ports de muntanya. La sortida serà des de Vielha, a la Vall d’Aran, amb el gran grup sortint direcció Salardú per fer la primera ascensió del dia, la del port de la Bonaigua, el qual baixaran en direcció a Sort, per fer front en aquest punt a la pujada al port del Cantó. Una vegada superat, el descens els portarà en direcció a Adrall, després la Seu d'Urgell per entrar a Andorra. Així, els ciclistes passaran per poblacions com Escaló, Llavorsí, Rialp o Sort.

L'última vegada que el Tour de França va creuar terres pallareses va ser l'any 1993 durant el transcurs de la 16a etapa, que va unir Andorra i Saint-Lary-Soulan i que es va endur el ciclista suís Tony Rominger. En aquella ocasió, i com ja va passar l'any 1974 en la primera experiència al Pallars, el gran grup també va creuar el Port de la Bonaigua i el Port del Cantó.

Uns 700 Mossos blindaran l'etapa

Els Mossos d'Esquadra desplegaran 664 agents per blindar la Vall d'Aran i el Pallars Sobirà de qualsevol amenaça terrorista durant l'etapa pallaresa del Tour de França. Des dels atemptats a París de Charlie Hebdo, Catalunya manté activat el nivell 4 sobre 5 d'alerta antiterrorista. Això fa que el dispositiu policial "vagi més enllà de l'organització d'una prova ciclista qualsevol" i demana "una atenció organitzativa extraordinària", segons ha explicat Albert Batlle, director general dels Mossos d'Esquadra.
 

Restriccions en el trànsit pel pas del Tour de França pel Pallars

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació