Dissabte, 18 de maig de 2024

Unes 4.000 persones a la 11a Diada de Rememoració de la Fira de Salàs

Balanç positiu d'una fira que es consolida i que cada any atrau més visitants

Jordi Ubach 9 de novembre de 2015 a les 09:45

Representació de "Les morralles del Sobrany" a l'Era de Pòlit. Foto: Jordi Ubach


Salàs de Pallars ha celebrat amb èxit aquest cap de setmana una nova edició, la 11a, de la Diada de Rememoració de la Fira de Salàs, una fira de bestiar de peu rodó que va ser molt determinant per la població, tant a nivell econòmic com a nivell urbanístic, social i cultural, que apareix en el context del gran desenvolupament mercantil que experimenta l'Europa occidental durant el segle XIV. Tot i coincidir amb la Fira de Tardor de Sort i la Fira de la Perdiu de Vilanova de Meià, el consistori calcula en unes 4.000 persones l'assistència a una fira marcada pel bon temps.

Els actes van començar dissabte amb la presentació del llibre Salàs era una festa, de Sisco Farràs, el primer d'un seguit de col·leccionables sobre la Fira de Salàs que, sota el títol Quaderns de fira, s'endinsaran en cadascun dels temes que caracteritzen la mostra, com les eres, els tractes, els personatges, la història o la gastronomia. La idea del consistori és presentar un monogràfic cada any, coincidint amb la mostra, amb la possibilitat que a partir de l'edició de l'any vinent la fira pugui girar entorn de la temàtica del quadern presentat.

Els concorreguts balls tradicionals i el ball de nit van donar pas a la jornada de diumenge que, com cada any, acostuma a ser la més concorreguda. L'esmorzar de fira i les sessions de cabaret al Salon van donar el tret de sortida a la jornada, en la que el bon temps va acompanyar fins ben entrada la tarda. Els assistents van poder gaudir de la representació, a l'Era de Pòlit, de Les morralles del Sobrany, o del mercat de productes agroalimentaris i artesanals a l'antic Firal.

L'estrena de les Mulassetes de l'Escola de Salàs va marcar una cercavila que va donar pas als balls de lluïment de lo Sobrany i els cavallets de Salàs, que enguany van comptar amb la participació de la Mulassa del Pi de Barcelona. Havent dinat i amb la panxa plena, una tarda de taverna al cafè Salon amb un fi de diada a càrrec de la Dixie Band Taller de Músics de Barcelona va cloure la onzena Diada de Rememoració de la Fira de Salàs.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació