Dissabte, 27 d'abril de 2024

Tot a punt per la 4a Fira dels productes del Parc Natural i de l'ovella aranesa

La mostra tindrà lloc aquest diumenge a Arrós de Cardós

Redacció 12 de juny de 2015 a les 09:14

Un jove ramader xolla una ovella en l'edició de l'any passat. Foto: Jordi Ubach


Aquest diumenge Arrós de Cardós acull la 4a Fira de productes del Parc Natural de l’Alt Pirineu i de l’ovella aranesa, un certamen organitzat conjuntament pel Parc Natural i l’Ajuntament d’Esterri de Cardós, l'objectiu de la qual és posar en valor la gran diversitat de productes de manufactura i agroalimentaris que s’elaboren en l’àmbit del Parc Natural, així com l’ovella aranesa, una raça que tradicionalment ha estat present al nord del Pallars Sobirà, especialment a les valls que tenien més relació amb França i la Vall d’Aran.

La Fira acollirà unes 20 parades de venta de productors que actualment estan elaborant productes de manufactura o agroalimentaris en l’àmbit del Parc Natural. La diversitat de productes i productors inclou formatges, embotits, galetes, carn, i truites, pel que fa al sector agroalimentari; i sabons, productes fet a base de llana, pell, artesania tèxtil, i altres professionals de les arts.

La mostra de l’ovella aranesa, una raça que pren el nom de la Vall d’Aran i on es concentren la major part d’exemplars, té com a intenció donar a conèixer aquesta raça que tradicionalment també ha estat present als municipis situats més al nord del Pallars Sobirà. Coincidint amb les dades en que es xollen les ovelles, dins les activitats de la Fira es celebra de un Concurs de Xolla en dues modalitats, amb màquina elèctrica i a mà que és durà a terme durant el matí.
 
A més, s’han organitzat tallers artesans d’iniciació a la mitja amb llana aranesa i d’elaboració de coixins amb espígol, així com una mostra de dalla a mà amb la participació dels veïns de la vall, per conèixer com es realitzava aquesta activitat quan no existien els tractors.
 
Per complementar la mostra d’ovella i la fira de productes artesans, es realitzaran altres activitats que inclouen també el públic infantil i familiar. Entre aquestes, destaca la ruta guiada de Ginestarre a Llosaus; una borda que s’ha reconstruït amb l’antiga coberta vegetal. Aquesta tipologia constructiva, de la que pràcticament no en queden restes, era comú a les altes valls pirinenques.
 

Programa 4a Fira de productes del Parc Natural de l’Alt Pirineu i de l’ovella aranesa

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació