Divendres, 26 d'abril de 2024

Els ramaders del Pirineu «exigeixen» cobrar els ajuts pendents abans del juliol

Amenacen en tornar a les manifestacions si no es compleix el termini | ASAJA reclama un Pla integral de la fauna salvatge per les comarques de muntanya

ACN 9 de juny de 2015 a les 19:31

ASAJA i els ramaders del Sobirà han fet una roda de premsa aquest dimarts a Sort. Foto: ACN


Els ramaders del Pirineu porten un any de retard en el cobrament dels ajuts compensatoris de muntanya i de ramaderia ecològica i és per aquest motiu que, aquest dimarts, han fet un crit d'auxili i han "exigit" al Govern que faci efectius aquests pagaments abans d'acabar el mes de juny. El president d'ASAJA, Pere Roqué, ha dit que els ramaders tornaran a sortir a les carreteres a manifestar-se en el cas que no es compleixi aquest termini. De moment, ja han iniciat una recollida de signatures.

Roqué ha explicat que aquests impagaments afecten unes 170 explotacions ramaderes del Pallars Sobirà i a unes 400 del conjunt de Catalunya. La xifra mitjana pendent de pagar a cada ramader és d'uns 6.000 euros per cada un dels ajuts (compensatoris de muntanya i ramaderia ecològica). Els ramaders no entenen com altres ajuts com els de l'agricultura ecològica ja s'han fet efectius i els de la ramaderia no i asseguren que se senten "maltractats" donat que sempre les subvencions dels ramaders de la muntanya són les darreres en pagar-se.

Al Pallars Sobirà totes les explotacions que hi ha són petites i mitjanes i retards en aquests ajuts fa que "deixin de ser competitives" ja que en depenen al 100% per continuar, ha explicat Francesc Bertran, membre de l'Associació de ramaders del Pallars. Bertran ha afegit que el 70% dels titulars de les explotacions ramaderes tenen més de 55 anys i ha insistit que en aquesta comarca el relleu generacional és bàsic però que si els futurs ramaders veuen que les explotacions no tenen futur, aquest relleu no es donarà.

Pla Integral per solucionar els danys de la fauna salvatge

Roqué ha demanat el Pla Integral per solucionar els danys de la fauna salvatge i ha afegit que hauria de recollir que el pagament dels danys es facin efectius en un termini màxim de 30 dies i sense cost per al ramader.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació