Divendres, 26 d'abril de 2024

Dos nous atacs mortals de voltors encenen els ànims dels ramaders

Una vuitantena de voltors han atacat mortalment una vaca que acabava de parir i un poltre nounat

ACN 13 d'abril de 2015 a les 14:10

Els Agents Rurals han anat a agafar mostres de l'animal mort. Foto: ACN


Els ramaders del Pallars Sobirà ja no saben què fer per fer front als atacs dels voltors. L'últim episodi, aquest passat diumenge, quan un grup de carronyaires van atacar mortalment una vaca al nucli d'Enviny moments després de parir. Mentre el propietari va anar a avisar al veterinari perquè atengués l'animal debilitat, una vuitantena de voltors van atacar la vaca. Quan el ramader va arribar la finca on es trobava l'animal, va veure com els voltors s'estaven menjant la vaca després de ferir-la a diferents parts del cos.

El d'ahir a Enviny no ha estat l'únic atac del cap de setmana. A Burg els voltors van matar un poltre nounat, en un cas on el propietari també va veure com els voltors es menjaven l'animal. Els Agents Rurals van agafar mostres dels animals per certificar la causa de la seva mort. Aquests dos casos arriben tres setmanes després d'un episodi similar, al municipi de Rialp, quan els voltors també van matar una vaca que acabava de parir.

Aquests atacs són una de les causes que va portar a l'Associació de Ramaders del Pallars Sobirà a manifestar-se aquesta Setmana Santa fent una marxa lenta de tractors per la N-260. La mateixa queixa l'han fet arribar també al Síndic de Greuges. Els ramaders asseguren que la introducció d'animals salvatges per part de l'administració, com ara voltors, guineus o l'ós bru està fent que molts es replantegin el futur de les seves explotacions. 
 

Els voltors sobrevolant la zona on han atacat la vaca. Foto: ACN


Els pagesos argumenten que la "desídia" que reiteradament demostren sobre els atacs al seu bestiar, la complexitat burocràtica a l'hora de sol·licitar compensacions i la insuficiència econòmica en el rescabalament dóna a entendre que "la Generalitat està afavorint l'abandó dels espais rurals de la comarca". Els ramaders se senten "indefensos i impotents" davant aquests atacs cada vegada més freqüents.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació