Divendres, 26 d'abril de 2024

La Diputació inverteix 750.000 euros en la millora del traçat de la carretera de Llimiana

Per escurçar i millorar el recorregut es treballa en dos variants que sortiran dels límits de la carretera actual LV-9121

Pallars Digital 9 de maig de 2014 a les 10:07
La Diputació de Lleida està duent a terme des del passat mes de març a la comarca del Pallars Jussà el projecte de millora i correcció de revolts a la carretera LV-9121. Es tracta de la carretera d'accés a Llimiana des de la C-13 (Balaguer-Tremp).
 
La carretera té una longitud total de gairebé 8 quilòmetres i parteix del creuament del pont de Monares a l'embassament de Terradets, a prop dels túnels del congost, infraestructura traspassada a la Diputació de Lleida per la Generalitat de Catalunya el novembre de l´any 2010.
 
El projecte, que porta a terme l'empresa Miquel Rius SA, té com a objecte millorar el traçat i les condicions geomètriques d´un tram de gairebé 1.800 metres, situat entre el punt quilomètric 4,9 i el 6,6, a uns 100 metres de l'encreuament de Sant Miquel de la Vall. En aquest punt, les corbes de replegament existents, sumades a les pendents longitudinals del traçat, fan especialment dificultosa la circulació tant de vehicles industrials com agrícoles.
 
Per escurçar i millorar el recorregut es treballa en dos variants que sortiran dels límits de la carretera actual. La primera té el punt de partida al punt quilomètric 5,1 i la segona, al 6,2.
 
El traçat de la nova carretera en aquests dos trams es construeix sobre terrenys expropiats d'alguns pagesos de la zona, on hi havia oliveres, ametllers i cereals. La resta del nou traçat aprofitarà l'espai que ocupa la carretera actual, corregint en els casos que sigui necessari els radis de curvatura i adaptant-se a la traça i els desnivells del terreny.
 
Actualment l'obra se centra en el traçat i condicionament sobre el terreny de la primera de les variants i en el desbrossament del terreny corresponent a la segona. Un cop es finalitzi la primera variant, iniciaran els treballs en la segona.
 
L'obra té un pressupost de 750.000 euros i el termini d'execució previst és d'un any. 
 
Llimiana, el balcó del Pallars Jussà
 
La importància de l'obra és cabdal. Llimiana és una vila històrica del Pallars Jussà situada damunt d'un cingle abrupte i unes vistes panoràmiques úniques. Des de la vila es pot observar la Serra del Montsec, la Conca de Tremp i el Pantà de Terradets.
 
La població aplega multitud d'actes i activitats amb un pes específic a la comarca. És el cas de l'Aplec de Sant Gervàs o la Fira del Mostillo, que se celebra a la tardor.
 
A la vila de Llimiana s´hi conserva també un autèntic tresor patrimonial, un molí d´oli de rolls de pedra en el qual cada temporada s´hi elabora l´oli verge extra, premsat en fred i de manera artesanal. El de Llimiana és l'únic molí de la comarca i dels pocs de Lleida que conserva aquest antic sistema de rolls, que xafa la pinyola i extreu un oli molt més fi i apreciat.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor