Divendres, 17 de maig de 2024
L'Entrevista

Josep Vidal: «Està molt bé el turisme que tenim, però el volem sostenible i de qualitat»

Entrevistem el candidat d'Esquerra Republicana del Pallars i l'Alt Pirineu i Aran a les eleccions al Parlament del 12 de maig

Tomàs Garcia Espot Tremp | 2 de maig de 2024 a les 12:05
Josep Vidal, alcalde de Llavorsí i candidat d'ERC | Jordi Ubach
Josep Vidal i Bringué (Llavorsí, 1964) és el segon de la llista d'Esquerra Republicana per Lleida, l'Alt Pirineu i Aran a les eleccions al Parlament de Catalunya del pròxim 12 de maig. Alcalde de Llavorsí des del 2015, actualment també és assessor del Pirineu a la Diputació de Lleida des de l'any 2019. 


- Què s’hi juga el Pallars en aquestes eleccions?

- Ens hi juguem molt, sobretot al Pallars i a l'Alt Pirineu i l'Aran. L'important és continuar amb aquesta governança republicana que hem estat fent durant aquests tres anys. Hem pogut doblar una mica tot el que s'estava fent, d'una mala praxis de donar uns ajuts, que es donaven directes i ara s'han fet uns plans objectivables perquè tothom i tots els ajuntaments de la nostra demarcació tinguin aquests ajuts com es mereixen.


- Quina creus que és la inversió més urgent actualment a les dos comarques?

- En infraestructures viàries, acabar la xarxa de la fibra òptica i també en habitatge. La primera, per exemple, el Port de Comiols, el qual gràcies al govern republicà ja hem pogut començar a executar; s'ha fet la variant d'Artesa de Segre i ara ja està pendent de licitació perquè al 2025 la intenció és fer des d'Artesa fins a Vall-llebrera amb una inversió de 21 milions d'euros. I, a posteriori, cada vegada que es faci un altre projecte i la licitació per així poder arribar fins a Isona al més aviat possible.

Deixeu-me també parlar de l'N-260, que és molt important, i que gràcies als pressupostos de l'any passat s'ha fet una encomana de gestió que fa que tinguem una bossa de 260 milions que el Departament de Territori invertirà en aquesta nacional. 

- Què podria fer el teu partit i no la resta?

- Fer l'Estatut de Municipis Rurals. Precisament, ja s'ha fet un decret i estem pendents de portar-ho al Parlament. Serà la primera feina que es farà amb el pròxim govern.

- Quina seria la primera llei que voldries aprovar al Parlament?

- La Llei de l'Estatut del Municipi Rural, molt important, perquè és una discriminació positiva per tot l'Alt Pirineu i Aran, que és el que interessa a tota la nostra població.
 

Josep Vidal, durant l'entrevista a Pallars Digital. Foto: Jordi Ubach


- Si surts escollit, com et desplaçaràs fins a Barcelona?

- El més lògic seria anar amb transport públic, però per logística i temps em serà impossible, perquè tardaria molt. Aleshores, ho hauré de fer amb cotxe.

- Podries fer un pronòstic de cara als resultats a la província de Lleida? I a Catalunya?


- No vull fer cap pronòstic. Nosaltres estem treballant perquè com a Alt Pirineu i Aran tinguem prou força perquè surtin els dos candidats de la demarcació. A Catalunya vull que guanyi algú que se'ns miri als ulls a nosaltres com ens mereixem; només som 75.000 persones dins de l'Alt Pirineu i Aran envers del 7 milions de l'Àrea Metropolitana; que s'atansin al territori i ens donin allò que aquests tres anys ens ha demostrat la governança republicana del Pere Aragonès.

«Vull un candidat que defensi l'Alt Pirineu i Aran, però no amb paraules, sinó amb fets»

- Si no poguessis votar al seu candidat, a quin altre escolliries?

- Un candidat que sobretot defensi l'Alt Pirineu i Aran, però no amb paraules, sinó amb fets. Soc una persona pràctica, i m'agrada fer les coses que s'han de fer. Vull un president que estigui al costat de l'Alt Pirineu i Ara, que és el que ens mereixem.

- Completa la frase: El turisme per al Pallars és…

- Un dels eixos econòmics, però no ha de ser l'únic. El Pallars ha de tenir una economia diversificada. Està molt bé el turisme que tenim, que és ampli, però volem un turisme sostenible i de qualitat per a la nostra demarcació.
 

Josep Vidal, mirant el programa d'ERC. Foto: Jordi Ubach


- El futur de l’agricultura i la ramaderia passa per…

- Sobretot un preu just i una millor regulació a Europa i una simplificació a la burocràcia, que és del que es queixa tota la pagesia.

- Les estacions d’esquí seguiran sent viables si…

- Si podem continuar diversificant-les i, sobretot, que estiguin a l'alçada durant tot l'any. No només pendents de la neu, perquè amb el canvi climàtic la previsió no sabem quina serà... I això podrà fer que tinguem més moviment a la primavera i a l'estiu a les nostres zones de muntanya.
 
- L’Eix de Comiols s’acabarà quan…

- Quan la Generalitat tingui la prioritat cap a l'Alt Pirineu i Aran com ara ha estat fent aquest govern, que ho ha demostrat durant aquests tres anys. Després de parlar-ne dècades, ara ja sí que és una realitat. I pel que a mi m'han transmès des del departament, això ja no té aturador. Anirem fent tram per tram fins a arribar a Isona al més aviat possible.

- Perquè els joves puguin quedar-se al Pallars cal…

- Accés a l'habitatge i una feina digna per a tothom seria l'ideal.


QÜESTIONARI RÀPID A JOSEP VIDAL (ERC)

- Lloc preferit del Pallars?

- Les muntanyes de Biuse.

- Menjar preferit?

- Conill amb murgues

- Un indret per desconnectar?

- A la vora de la Noguera Pallaresa

- Un llibre que recomanaries

- Muntanyes Maleïdes, de Pep Coll

- I una pel·lícula?

- Les veus del Pamano

- L’últim concert on has anat?

- Els de la Festa Major de Llavorsí o el de Sopa de Cabra de fa 10 anys.

- Sèrie o programa preferit de la seva infància?

- Dallas, ja que va ser la primera que es va doblar al català l'any 1983.

- Què et fa patir més?

- El canvi climàtic i les injustícies, i poder garantir unes condicions de vida dignes per a tota la nostra gent.

- I el què més felicitat et dona?

- Estar amb la família.

- Un polític/a referent?

- L'Oriol Junqueras


 Fes clic aquí per veure totes les entrevistes de Pallars Digital


  Col·labora!

Aquesta entrevista ha estat redactada gràcies a la recerca, el treball, el temps i l’esforç de professionals periodistes. Si valores la nostra feina, ara pots donar suport a Pallars Digital fent clic aquí sota:
   


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació