Diumenge, 28 d'abril de 2024
patrimoni

Isona recupera la seva emblemàtica cabina telefònica

L’ajuntament l'ha trobada en una deixalleria de Cambrils després que Movistar se l'endugués fa dos setmanes

Pallars Digital Isona | 12 de març de 2024 a les 08:40
La cabina torna al seu lloc original del carrer de la Font | Ajuntament d'Isona i Conca Dellà
L'emblemàtica cabina telefònica d'Isona torna a ser al seu lloc original del carrer de la Font. Fa dos setmanes Movistar va retirar-la sense previ avís, fet que va indignar l'ajuntament i diversos veïns, que no volien que aquest element icònic desaparegués d'un dia per l'altre. Després de diverses gestions i contactes, finalment la van trobar en una deixalleria de Cambrils i la van anar a buscar.

 
Així ho ha explicat a Pallars Digital l'alcaldessa del municipi, Jeannine Abella, que exposa que la idea és restaurar la cabina i deixar-la com a record. "No volem reconvertir-la en res", afirma Abella. Ara bé, de resultes del periple, té alguns vidres trencats, i el consistori procedirà a canviar-los i també a netejar l'estructura. 
 
Malauradament, la cabina no és l'original, malgrat que en un principi els havien dit que sí. I és que el viatge d'Isona a Cambrils no va ser precisament plàcid, i va quedar destruïda. Així i tot, la cabina substituta és del mateix model i, com l'antiga, tampoc tindrà portes, que al seu moment es van treure ja que "hi havia nens que es quedaven tancats a dins", assegura Abella.

Tot i estar inoperativa des de fa anys, la cabina d'Isona -una de les poques que queden a Catalunya i al Pallars- ja era un element integrat al paisatge isonenc i un punt de trobada de moltes generacions. Per aquest motiu, la manera com va ser retirada no va agradar gens, i l'alcaldessa ho va qualificar de "despropòsit total".
 
Malgrat haver-la recuperat, les cabines a Catalunya tenen els dies comptats. D'acord amb la nova llei de Telecomunicacions, l'empresa Telèfonica porta uns anys retirant les cabines de tot l'Estat. De fet, des de finals del 2021, mantenir-les al carrer ja no és una obligació.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació