Dissabte, 27 d'abril de 2024
8-M

El Pallars commemora el Dia Internacional de les Dones amb el focus en els drets sexuals i reproductius

Els diferents municipis pallaresos han programat una sèrie d’actes i activitats amb motiu del 8-M

Pallars Digital Pallars | 6 de març de 2024 a les 20:30
L'acte institucional del Govern al Pirineu va tenir lloc al Pont de Suert aquest dimarts | Govern
El Pallars és a les portes d'un nou 8-M, el Dia Internacional de les Dones, que enguany posa el focus en els drets sexuals i reproductius. Aquest dimarts, les comarques pallareses i del Pirineu ja han començat els actes de commemoració, concretament al Pont de Suert (l'Alta Ribagorça), on s'ha celebrat l'acte a càrrec del Govern a la demarcació.

A banda dels parlaments, l'esdeveniment ha comptat amb la ponència Els drets sexuals reproductius són drets humans, a càrrec de l'educadora social Sònia Notario, de la Fundació Antisida Lleida. Notario ha destacat que els avenços en la garantia dels drets sexuals i reproductius s'han produït gràcies al compromís de "moltes persones que han estat remant", i ha posat l'accent en el fet que, més enllà de conèixer quins són els drets sexuals i reproductius, cal poder identificar quan s'estan vulnerant. 
 

El 8-M a Tremp

Per la seva banda, a Tremp, des de l'1 de març i fins al dissabte 9, també hi ha programades nombroses activitats per commemorar el 8-M. El passat divendres va tenir lloc la projecció del film Creatura, dirigit per Elena Martín, mentre que aquest dilluns s'ha celebrat la xerrada Un món ple de colors per tal de fomentar la diversitat i l'acceptació corporal.
 
Així mateix, aquest dimarts i dimecres l'alumnat de 2n, 4t i 6è de primària de les escoles de Tremp han participat en tallers de prevenció dels trastorns de la conducta alimentària a càrrec de l'ACAB (Associació contra l'anorèxia i la bulímia). Posteriorment, aquest dijous dia 7 hi haurà una xerrada a càrrec de Maria Clèries, fisioterapeuta del CAP de Tremp, sobre la prevenció de problemes de sòl pèlvic a la sala de plens de l'ajuntament.
 
Divendres, l'acte central del dia 8 de març  consistirà en la lectura del manifest institucional al migdia a la plaça de la Creu, mentre que a la tarda l'Espai Cultural la Lira oferirà l'espectacle Veus que no veus de la Cia. Pepa Plana. Tancant el programa a la capital del Pallars Jussà, el dissabte 9 de març, l'Associació de dones Rosa d'Abril organitza una matinal de Dones i Poesia que clourà amb una demostració de dansa i l'aixecada d'un pilar de la colla castellera Malfargats de Pallars acompanyat d'un aperitiu amb productes de proximitat.
 

El 8-M al Pallars Sobirà

Mentrestant, al Pallars Sobirà, els actes amb motiu del 8-M tindran lloc a Esterri d'Àneu i a la capital, Sort. En primer lloc, el dijous a les 13h a la plaça de la Closa, es llegirà el manifest institucional a càrrec del Consell Comarcal del Pallars Sobirà i de l'Ajuntament d'Esterri d'Àneu. Posteriorment, l'alumnat del municipi durà a terme entrevistes i missatges feministes.
 
L'endemà, a Sort, a partir de les 11h del matí hi haurà un taller mural de Mar Hurtado al Parc del Riuet, seguit de la lectura del manifest institucional. Posteriorment, a les 13:30h, es duran a terme més activitats a la plaça Major, mentre que a les 18h de la tarda tindrà lloc la manifestació unitària amb motiu del 8-M.

 
Així mateix, el dissabte, l'Ajuntament de Soriguera celebrarà la jornada Dona i càncer. La vulnerabilitat de la dona envers el càncer al món rural​. Una iniciativa que comptarà amb dos conferències sobre l’afectació del càncer en la salut sexual i reproductiva, o sobre dona, gènere i ruralitat.
 
 

El 8-M a la Pobla de Segur

Mentrestant, a la Pobla de Segur, l'acte central del Dia Internacional de les Dones tindrà lloc el divendres a la sala de plens l'ajuntament. A les 19:30h, es desplegarà la pancarta Respira! i es donarà lectura al manifest a càrrec de la Directora Territorial d’Igualtat i Feminismes a l’Alt Pirineu i Aran, Mireia Guivernau.

L'endemà, dissabte, serà el torn de les activitats, que tindran lloc al gimnàs de l'Escola Els Raiers. A les 11h, un taller concert de GoGo Pallars, seguit d'un taller de henna, mentre que a les 12:30h se celebrarà un concert de Cris i Dami. A més, durant tot el matí hi haurà Biblioteca lila al carrer.

A les 18h de la tarda, la Fàbrica Ctretze acollirà una taula rodona titulada Literatura degenerada, llegim diferent?, conduïda per Laura Gordó i amb la participació de Núria Agulló, Mercè Alegret, Dana Castells, Amor Estadella, Juny Siva, Dolors Millat i Eva Maria Vera. En acabar, hi haurà un concert de rap d’Una altra juny.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació