Dissabte, 27 d'abril de 2024
habitatge

Més de 1.100 pisos turístics al Pallars: així es distribueixen entre les dues comarques

Esterri d'Àneu lidera el rànquing amb la major concentració d'aquests habitatges per habitant, seguit d'Alt Àneu i Espot

Tomàs Garcia Espot Pallars | 10 de novembre de 2023 a les 12:00
Imatge d'un bloc de pisos de Tremp | TGE
El Pallars té actualment un total de 1.104 pisos turístics, segons dades publicades per la Generalitat de Catalunya. D'aquests, més del 70% -concretament 778- es concentren al Pallars Sobirà, mentre que la resta d'aquests habitatges (326) s'ubiquen en municipis del Pallars Jussà. 

La diferència entre ambdues comarques respecte a la densitat de pisos és notòria, i evidencia el major pes i presència que el turisme té al Sobirà. Així mateix, en aquesta comarca la concentració d'habitatges per cada 100 habitants també varia en funció de quina vall té més afluència de visitants.
 

Quants pisos turístics hi ha a cada municipi


En  verd , els municipis amb menys de 10 habitatges per cada 100 habitants i, en  vermell , aquells amb més de 10 (seleccionant, clicant o passant el cursor per damunt de cadascun, n'apareixen totes les dades)

En aquest sentit, Esterri d'Àneu lidera el rànquing de tot el Pallars amb 187 pisos turístics, però també acumula major concentració per cada 100 habitants (22,2). El segueixen de prop municipis veïns com Alt Àneu i Espot, on la proporció és de 22 i 21,1 pisos, respectivament. De fet, aquests tres llocs, juntament amb AlinsLlavorsí i Rialp, són els cinc municipis pallaresos que superen el topall de pisos turístics establert pel Govern. Mentrestant, la capital comarcal, Sort, té 141 pisos, amb una densitat de 6,4.

Per la seva banda, al Pallars Jussà, qui té una major concentració d'aquests habitatges és Senterada (7,5) tot i només disposar de 12 pisos turístics, els mateixos que Castell de Mur. En tercera posició, la Torre de Capdella n'acumula 44 amb una densitat de 5,8 per cada 100 habitants. D'altra banda, a Tremp, amb 119 d'aquests habitatges, la concentració és menor i només arriba al 2 tot i ser el municipi del Jussà amb el major nombre.
 

Els pisos turístics per municipi, al detall

Pots reordenar la taula per qualsevol columna clicant-ne la capçalera


La regulació afectarà 15 municipis

Dels 29 municipis del Pallars, el Govern regularà els habitatges turístics en 15 mitjançant l'obtenció d'una llicència urbanística prèvia i d'una autorització turística. Són - tal com es pot comprovar al mapa i a la taula- els que més n'acumulen, concretament 11 del Pallars Sobirà i 4 del Pallars Jussà, mencionats anteriorment.
 
El motiu en aquest cas és doble: per una banda, són indrets que presenten problemes d'accés a un habitatge permanent o superen el topall de pisos per cada 100 habitants, o bé compleixen ambdós requisits.

 
Segons el Decret llei aprovat pel govern, els municipis afectats no podran atorgar llicències d'obertura de pisos turístics fins que adaptin el seu planejament urbanístic. D'altra banda, hauran de permetre la compatibilitat de l'ús turístic amb el d'habitatge. Un fet, però, que només serà possible si també poden justificar que compten amb prou sòl per a habitatges destinats al domicili habitual i permanent de la població resident.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació