Dissabte, 27 d'abril de 2024
turisme

Sort suspèn durant un any les llicències per a nous pisos turístics

L'objectiu del consistori és aprovar la seva pròpia normativa per regular aquest tipus d'allotjaments mentre duri la moratòria

Pallars Digital Sort | 2 de novembre de 2023 a les 10:30
Vista de Sort en una imatge d'arxiu | Ajuntament de Sort
L'Ajuntament de Sort ha aprovat durant el ple extraordinari celebrat aquest dimarts suspendre durant un any les llicències per a nous pisos turístics al municipi. Mentre duri aquesta moratòria, el consistori treballarà per aprovar la seva pròpia normativa per tal de regular aquest tipus d'allotjaments.

L'alcalde, Baldo Farré, ha explicat que la mesura sorgeix de la preocupació per la manca d'habitatge al municipi, però també a la comarca i al conjunt de l'Alt Pirineu i Aran. A banda d'indicar que no es podrà atorgar cap nova llicència durant un any, el batlle ha expressat que es farà un estudi pertinent per definir un nou model d'habitatge, que actualment considera "erroni pel territori".
 
La suspensió ha estat aprovada per unanimitat. La portaveu d'Endavant per Sort, Neus Comes, ha mostrat el seu suport, tot afirmant, però, que caldria especificar un calendari de treball i crear una comissió que tingui en compte els diferents sectors implicats.
 
Per la seva banda, el regidor de Gent de Poble, Albert Baqueró, ha expressat la importància de la suspensió per al seu grup, atès que "cal una regulació per restringir el màxim aquest tipus d'establiments i no s'incrementin els preus del lloguer", ha dit. A més, ha manifestat que és imprescindible posar en marxa una comissió i valorar els resultats d'experiències de municipis propers que també van suspendre les llicències, com és el cas de Vielha

 
Sort és el segon municipi pallarès en suspendre aquestes llicències després que Tremp ho aprovés el passat 31 de juliol. En ambdues capitals, a més, es limitarà el preu del lloguer després que el Govern les declarés com a zones tensionades. Respecte a aquest tipus d'allotjaments, de moment tres ajuntaments pallaresos  n'han limitat el nombre: Rialp, Talarn i la Torre de Capella.

Actualment, i segons dades de la Generalitat, el Pallars té un total de 1.099 habitatges d'ús turístic, 777 dels quals es troben al Pallars Sobirà i 322 al Pallars Jussà. Per municipis, Esterri d'Àneu lidera el rànquing amb 186 allotjaments, seguit per Sort, que en té 140, i per Tremp, amb 120.
 

Pujada de l'IBI

D'altra banda, el ple extraordinari també va aprovar la revisió de les ordenances fiscals, concretament la pujada de l'IBI. Una mesura, tal com va explicar l'alcalde, Baldo Farré, que també han hagut de fer la majoria d'ajuntaments catalans degut a la pujada de l'Índex de Preus de Consum (IPC) causada per la inflació.

Així, l'IBI urbà passa del 0,57 al 0,70, mentre que el rústic augmenta del 0,52 al 0,60. Mentrestant, el coeficient de l'impost de vehicles, que fins ara era de l'1,45, escala fins a l'1,70. "No és un plat de bon grat, però ho fem per responsabilitat", ha manifestat l'alcalde. De fet, apunta, feia vuit anys que l'ajuntament no revisava les ordenances fiscals.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació