Dissabte, 27 d'abril de 2024
residus

Els alcaldes del Pallars Jussà aposten per canviar urgentment el model de recollida i gestió de residus

L'actual sistema ha dut a una situació deficitària i el porta a porta guanya punts com a alternativa més viable

Tomàs Garcia Espot Tremp | 10 d'octubre de 2023 a les 11:40
El Consell d'Alcaldies del Jussà reunit aquest dilluns a la tarda | TGE
Els alcaldes i alcaldesses del Pallars Jussà han abordat la necessitat de canviar urgentment el model de recollida i gestió de residus. Tot plegat, després que en el darrer Consell d'Alcaldies de la comarca, celebrat aquest dilluns al vespre, els tècnics del consell comarcal exposessin que l'actual sistema és deficitari i que el Jussà es troba lluny dels objectius de reciclatge.

Davant d'aquest fet, el sistema de recollida porta a porta s'ha evidenciat com una de les alternatives més viables. Tanmateix, els batlles han decidit demanar, en primer lloc, que el Consell Comarcal del Pallars Jussà es reuneixi amb l'Agència Catalana de Residus per abordar la situació i, en segon lloc, que els tècnics comarcals facin una proposta sobre el model de gestió més adient.
 

Els alcaldes proposaran un nou model al Consell quan rebin la proposta dels tècnics. Foto: TGE

 
Un cop aquest model s'hagi posat sobre la taula, el Consell d'Alcaldies prendrà una decisió en el pròxim ple extraordinari, que traslladarà a l'ens comarcal. En aquest sentit, però, també s'ha posat de manifest que al Pallars Jussà sempre hi haurà dos tipus de recollida. I és que si el porta a porta s'arribés a implementar, aquest no podria arribar mai als nuclis més petits, com ja passa al Pallars Sobirà, on el sistema es va començar a aplicar l'any 2015.

 
Així mateix, els alcaldes també han plantejat demanar una compensació a l'Agència de Residus pel fet de tenir un abocador que dona servei a tres comarques veïnes, el Pallars Sobirà, l'Alta Ribagorça i la Val d'Aran.
 

La nova gerent del Consell del Jussà, Maria Pilar Tomàs. Foto: TGE

 

Posicionament contra la MAT

 
Posteriorment, i a proposta de l'alcalde de Salàs de Pallars, Jaume Solé, el Consell d'Alcaldies va aprovar una declaració de donar suport als quatre municipis del Jussà afectats per la línia de molta alta tensió (MAT) que passaria pel Pallars. Són Castell de Mur, Gavet de la Conca, Isona i Conca Dellà i Tremp, que ja estan emprenent accions legals contra aquesta infraestructura que evacuaria energia des de Laluenga (Aragó) fins a Isona.

 
En el transcurs del ple, també es va presentar la nova gerent del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Maria Pilar Tomàs i Chavalí, escollida el passat 14 de setembre. Tomàs, de fet, va ser qui va dirigir l'exposició de l'actual situació de la recollida de residus per part dels tècnics, així com del conveni de col·laboració amb els ajuntaments per a la gestió conjunta dels fons FEDER en matèria turística.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació