Dissabte, 20 d'abril de 2024

El porta a porta comença de forma simultània a 12 dels 15 municipis del Sobirà

Els veïns de la Vall Cardós han estrenat el nou model que arribarà en 20 dies al 85% de la població de la comarca

ACN 20 de març de 2015 a les 09:49

Veïns recollint els cubells al punt d'informació instal·lat a Sort. Foto: ACN


Els veïns de la Vall Cardós han estrenat aquesta setmana el nou sistema de recollida de residus porta a porta que ha posat en marxa el Consell Comarcal del Pallars Sobirà. El nou model es posa en marxa de forma simultània a 12 dels 15 municipis del Pallars Sobirà i arribarà al 85% de la població de la comarca. Aquests dies és habitual veure camions retirant els contenidors dels carrers i els veïns fent cua als punts d'informació per recollir els cubells per treure la brossa. 

El projecte sorgeix de la col·laboració entre l'Agència de Residus de Catalunya, el Consell Comarcal del Pallars Sobirà i l'Agència d'Ecologia Urbana de Barcelona amb una inversió d'1,17 MEUR. El finançament va a càrrec del Consell Comarcal del Pallars Sobirà (611.900 euros), l'Agència d'Ecologia Urbana de Barcelona (289.000 euros) i l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) (268.000 euros). Es tracta d'una iniciativa pionera en l'àmbit comarcal i que pot servir de model per a altres comarques, segons el president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Llàtzer Sibís.

La iniciativa suposa la retirada dels contenidors de tota la comarca del Pallars Sobirà. A més, inclou la construcció d'una planta de compostatge a Sort que entrarà en servei l'estiu vinent per garantir una òptima gestió de la fracció orgànica. Les obres començaran el mes vinent i acabaran aquest estiu. Mentrestant, la fracció orgànica que es reculli es traslladarà per tractar-la a la planta de compostatge de Tremp. 
 

Un camió descarregant els contenidors que s'estan retirant de tota la comarca. Foto: ACN


El sistema té com a objectiu augmentar tant la quantitat recollida de residus valoritzables com la seva qualitat. Per això, cal una participació generalitzada en la separació en origen i en la recollida selectiva dels diferents materials, una determinada disciplina domèstica i un notable canvi d'hàbits. En aquest sentit, Llàtzer Sibís ha animat els pallaresos a col·laborar en el porta a porta. Sibís ha dit que tot i que requereix un cert esforç ciutadà, sobretot a l'inici, els beneficis socials i ambientals que s'obtenen superen amb escreix els inconvenients.

Crítiques dels veïns

Un canvi d'aquestes característiques ha arribat acompanyat de les crítiques de molts veïns i dels segons residents que diuen no estar disposats a anar a portar la brossa a la deixalleria el dia que deixen la comarca. Els veïns, el dia de la posada en funcionament del nou model, solament han destacat els inconvenients: horaris marcats per treure la brossa, improvisació i precipitació per posar-lo en marxa o manca de punts concrets per tirar les escombraries les persones que tenen una segona residència al Pallars.
 

Un operari recollint les bosses dels cubells a Tavascan. Foto: ACN


Als nuclis encarregats d'estrenar la recollida porta a porta (Tavascan, Lladorre, Lladròs, Ainet de Cardós o Ribera de Cardós) no s'ha registrat cap incident. Això sí, a les portes de les cases, aquest primer dia de posada en marxa del servei, s'han vist pocs cubells. El sistema preveu la recollida de les cinc fraccions de residus (paper i cartró, orgànica, envasos, vidre i resta) en dies determinats al llarg de la setmana.

El porta a porta a Catalunya

A Catalunya hi ha actualment 120 municipis que, de forma parcial o total, fan recollida porta a porta. D'aquests, 112 tenen implantat totalment aquest sistema de recollida, mentre que 8 més fan bàsicament la recollida a través del contenidor i només en un petit àmbit a través del porta a porta. Aquests 112 municipis donen servei a prop de 300.000 habitants, 120.000 habitatges i 2.900 grans productors.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació