4 de març de 2024
Arqueologia

Troben a tocar del Castell de Mur evidències d'un poblat anterior a la fortificació del segle XI

L'objectiu serà patrimonialitzar l'espai i fer-lo visitable conjuntament amb el castell i la col·legiata de Santa Maria

Pallars Digital Castell de Mur | 18 de setembre de 2023 a les 08:46
Pla general de la zona que s'ha excavat al Castell de Mur | M. Lluvich / ACN
La campanya d'excavacions que s'ha dut a terme aquest setembre al voltant del Castell de Mur ha permès documentar restes d'un nou poblat. Les evidències fan pensar a l'arqueòloga i directora de l'excavació, Marta Sancho, que és anterior al castell, ja documentat l'any 969 i datat del segle XI.
 
Aquesta campanya arqueològica, la primera després de 20 anys, ha documentat evidències de poblat tant a la part alta, i més propera al castell, com a la baixa i a tocar del mur ciclopi, i han localitzat fragments de murs, restes de ceràmica i ossos d'animals com vaques, ovelles o cabres. Entre els objectius hi ha el de continuar excavant per obtenir més informació i poder-lo datar amb exactitud i patrimonialitzar aquest espai i fer-lo visitable.
 

Zona de l'excavació del Castell de Mur. Foto: M. Lluvich / ACN

 
Les excavacions van finalitzar el passat 15 de setembre i van anar a càrrec de l'equip del Laboratori d'Arqueologia Medieval de la Universitat de Barcelona (LAMUB). L'any 2021 ja es van fer prospeccions per veure si hi havia indicis d'un possible poblat a la zona del castell i els resultats van ser positius. Ara, les excavacions han corroborat aquests indicis.

Al voltant de la col·legiata de Santa Maria hi ha documentació que ja parla d'un hàbitat, possiblement d'unes cent construccions, però del poblat a tocar del castell no s'ha trobat de moment documentació que el citi. Sancho ha explicat que no creu que el poblat de la fortificació sigui més gran que el de la col·legiata i parla de màxim d'uns 400 habitants.
 

Zona de l'excavació del Castell de Mur Foto: M. Lluvich / ACN

 
Sancho ha dit que ara l'equip de l'AMUB decidirà on continuar excavant la campanya vinent, si a la part més propera al castell o al mur ciclopi, tot amb l'objectiu de "recollir més informació des del punt de vista arqueològic i històric", i poder acabant fent visitable l'espai. També es considera important trobar restes suficients per datar-lo amb exactitud.

Aquests treballs s'emmarquen dins del projecte de recerca amb durada de quatre anys De ipsos kastellos: hàbitat i fortaleses de muntanya a la Catalunya medieval (s. IX-XIII), dirigit per l'arqueòloga Marta Sancho. Aquesta excavació ha estat possible gràcies al Departament de Cultura, el Geoparc Orígens, el Consell Comarcal del Pallars Jussà i l'Ajuntament de Castell de Mur.
 

Zona de l'excavació del Castell de Mur Foto: M. Lluvich / ACNAltres notícies que et poden interessar 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació