Diumenge, 28 d'abril de 2024
turisme

Els establiments de turisme rural creixen un 124% a la demarcació de Lleida en els darrers 20 anys

El Pallars Sobirà, amb 103, lidera l'oferta de Catalunya per darrere del Solsonès i superant l'Alt Urgell

Pallars Digital Pallars | 25 de juliol de 2023 a les 09:00
Presentació de l'informe sobre turisme rural a la demarcació de Lleida 2002-2022 | A. Berga / ACN
L'oferta d'allotjament de turisme rural a la demarcació de Lleida ha crescut en els darrers 20 anys un 124% en nombre d'establiments i un 117% pel que fa a l'oferta de places, segons l'informe sobre l'evolució de l'oferta i la demanda d'aquest sector elaborat per la Càtedra de Turisme d'Interior i de Muntanya de la UdL.

Entre el 2002 i el 2022, el nombre de cases rurals a la demarcació va passar de 306 a 685, i les places disponibles de 2.327 a 5.057. El 74% de l'oferta es concentra al Pirineu i Aran, tot i que a Ponent destaca l'increment de més d'un 400% en nombre d'allotjaments i places. D'altra banda, el sector demana regular l'augment d'habitatges turístics, que a l'Aran ja multipliquen per cent l'oferta d'establiments rurals.

El Solsonès, el Pallars Sobirà i l'Alt Urgell lideren l'oferta de Catalunya

 
L'any 2022 les comarques del Pirineu i l'Aran disposaven de 507 establiments i 3.555 places. A la zona del Pirineu el Solsonès, el Pallars Sobirà i l'Alt Urgell disposen de 125, 103 i 98 establiments, respectivament, i es posicionen com a destinacions amb una major oferta en el conjunt de Catalunya. La resta de comarques del Pirineu i Prepirineu també presenten una oferta molt destacada quant a allotjaments de turisme rural i fan valer el seu desenvolupament turístic.
 

Necessitat de regular els pisos turístics

 
El vicepresident del Patronat de Turisme, Juan Antonio Serrano, ha expressat la seva preocupació per la regulació dels Apartaments d'Ús Turístic (HUTs)–, que "posen en greu perill el turisme tradicional". Serrano ha manifestat que cal prendre's més seriosament la problemàtica que representen els Habitatges d'Ús Turístic, que actualment presenten a la demarcació de Lleida una oferta de 4.240 establiments i 23.320 places, unes xifres que es troben per sobre de la resta d'allotjaments turístics del territori com ara hotels, càmpings i turisme rural.

«Si no ens ho prenem seriosament és molt probable que el turisme rural acabi desapareixent»
 

Serrano ha explicat que això comporta un repte per a les federacions i els empresaris, que d'alguna manera han de pressionar més els seus ajuntaments i també el Parlament de Catalunya perquè faci una regulació que doni més força o més capacitat de regulació als municipis, ja que actualment és molt limitada. "És de témer que si no ens ho prenem seriosament és molt probable que el turisme rural acabi desapareixent, perquè es donen totes les facilitats per als HUTs i no es facilita res per als habitatges reglats."
 
D'altra banda, Serrano ha assenyalat la conveniència que el sector del turisme diferenciï molt bé la seva oferta respecte de la dels HUTs i ha demanat incrementar els preus de l'oferta turística. Per fer-ho, ha dit que disposen del suport del Patronat de Turisme.

Per la seva banda, Núria Ferrando, presidenta de la Federació de Cases de Turisme Rural, s'ha mostrat d'acord amb la proposta de Juan Antonio Serrano en el sentit que caldria controlar més i aturar el creixement que estan tenint els HUTs, entre d'altres aspectes perquè gaudeixen d'una fiscalitat més avantatjosa. Tanmateix, ha afirmat que s'hi està treballant des de les associacions però sense gaire èxit.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació