Dimarts, 10 de setembre de 2024
Dansàneu

El 32è Dansàneu arrenca aquest cap de setmana ampliant dates i el nombre d'espectacles programats

El certamen s'inaugura amb una mostra d'Oriol Vilapuig i comptarà amb Queralt Lahoz, Toti Soler, Maria Coma i Magí Serra

Pallars Digital Isil | 21 de juliol de 2023 a les 12:35
L'artista Oriol Vilapuig muntant la seva exposició a l'interior de l'església d'Isil | A. Lijarcio / ACN
La 32a edició del Dansàneu, el Festival de Cultures del Pirineu, arrenca aquest cap de setmana amb una programació formada per 32 propostes diferents de dansa, música, teatre, natura, literatura i audiovisuals, la qual es durà a terme durant deu dies. Així, hi passaran artistes com Queralt Lahoz, Toti Soler, Maria Coma i Magí Serra, entre d'altres.

Enguany, a més, es commemora el 40è aniversari de la fundació del Consell Cultural de les Valls d'Àneu i aquest divendres s'inaugura l'exposició Empremtes i figuracions a les Valls d'Àneu a l'església de Sant Joan a Isil, a Alt Àneu. La mostra de gravats de piques baptismals està organitzada i produïda pel Museu Nacional d’Art de Catalunya i es pot visitar fins al 31 d'agost.

 
La directora del Dansàneu, Rut Martínez, ha recordat que els principals eixos del projecte són la dansa, la música i el patrimoni i que la programació té la vocació de "fer arribar la cultura a tothom" des d'un lloc "únic" però que no disposa d'equipaments de gran format. A partir d'aquí, segons ha dit, s'estableix una "doble mirada", la de la gent del territori i la dels visitants que el gaudeixen per primer cop. En aquest sentit, un dels reptes que estan afrontant és el de fer arribar propostes del festival a les persones que durant aquests dies estan treballant i no hi poden assistir.
 
L'exposició d'Oriol Vilapuig, que es pot veure des d'aquest divendres, planteja des del present noves formes d'interrogació del passat que surten al voltant dels relleus esculpits a diverses piques de pedra datades entre els segles XI i XII i que es troben en esglésies romàniques de les Valls d'Àneu. L'artista ha explicat que el projecte sorgeix, precisament, a partir de la reflexió sobre la relació que tenen diverses imatges amb un territori.

A més, Vilapuig afegeix que en el cas de les piques, aquestes tenen un component "sagrat" i que més enllà de la lectura del context eclesiàstic, ofereixen "un imaginari molt més obert" i vinculat al lloc. Aquesta intervenció es va poder veure al MNAC al 2020 i l'artista utilitza la tècnica del frottage, un procediment que permet que les imatges apareguin per contacte.

Altres propostes destacades de la programació són la de l'artista multidisciplinar Maria Coma, que presenta l'espectacle Vocal Roots el 26 de juliol a l'església de Santa Maria d'Àneu a Escalarre, al municipi de la Guingueta d’Àneu. Es tracta d'una peça d'arts escèniques on veu i cos actuen com a instruments i que explora un tema universal des de l'autobiografia: la recerca de les arrels, l'origen i la pertinença. Al mateix lloc, però el 28 de juliol, Toti Soler presentarà a quartet el seu seu darrer treball discogràfic, Fill de la fortuna.

A partir de dijous 27 de juliol, els projectes en residència obtindran el màxim protagonisme, des de la peça coreogràfica resultant del treball fet per la companyia de Miquel Barcelona a ROJOS fins als projectes d'Aimar Pérez Galí, Víctor Pérez, Adrián Vega i Marina Pravkina o la producció Condens de Magí Serra, sense oblidar la nit en record al ballarí i coreògraf Joan Serra que tindrà lloc a Santa Maria d'Àneu.
 
Mentre, el divendres 28 hi ha un acte destinat a posar en valor la Central Hidroelèctrica d'Esterri d'Àneu. Així, s'ha plantejat un triple programa que inclourà des d'un solo de dansa a càrrec del ballarí Pere Seda, fins al Tastàneu i acabant amb un màping especial 40è aniversari del Consell Cultural de les Valls d'Àneu, projectat al passeig Vorariu i ideat pel ballarí Toni Mira.

D'altra banda, el 29 de juliol arribarà un altre dels plats forts de l'edició d’enguany: la cantant Queralt Lahoz presentarà el seu àlbum Pureza i ho farà amb la col·laboració del bailaor José Manuel Álvarez, valent-se d'un directe que incorpora dansa flamenca, hip-hop i un missatge reivindicatiu. Tot plegat tindrà lloc al recinte firal d'Esterri d'Àneu.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació