Dilluns, 20 de maig de 2024
aigua

Es recupera la producció hidroelèctrica gràcies a l'increment del volum dels embassaments

El pantà de Sant Antoni ja supera el 96% de la seva capacitat i és d'esperar que els propers dies s'hagin d'obrir les comportes de la presa

Pallars Digital Pallars Jussà | 10 de maig de 2024 a les 08:18
La presa de Talarn i l'aigua que deixa anar per garantir el cabal ecològic | M. Lluvich / ACN
L'increment de reserves als embassaments de les conques del Segre, Garona, Noguera Pallaresa i Ribagorçana han permès a Endesa augmentar fins un 26% la producció hidroelèctrica en comparació al mateix període de l'any passat, entre l'1 de gener i el 30 d'abril. Segons les dades a què ha tingut accés l'ACN, l'augment és perquè el volum útil hidroelèctric ha pujat un 15,3% fins als 440 hectòmetres cúbics per poder fer llum.
 
A Catalunya, les centrals de la companyia han doblat la producció (+50,2%) en comparació als primers quatre mesos de 2023. El pantà de Sant Antoni, per exemple, ja supera el 96% de la seva capacitat i és d'esperar que els propers dies s'hagin d'obrir les comportes de la presa. La sequera a les conques internes, però, fa que la producció continuï sent un 11,62% inferior a la mitjana històrica.
 

La presa de Talarn i l'aigua que deixa anar per garantir el cabal ecològic. Foto: M. Lluvich / ACN

 
Les centrals d'Endesa als embassaments de Lleida han turbinat 670.446 megawatts des de principis d'any. La xifra representa un 26% més que el mateix període de l'any passat, quan es van turbinar 531.993 megawatts. Malgrat la pujada atribuïda a la recuperació de les reserves per les pluges i les nevades, aquesta producció encara és un 12,5% inferior a la mitjana històrica, que està fixada en 766.453 megawatts.

Totes les centrals que hi ha les conques dels rius de la demarcació han produït més energia que l'any passat durant aquests primers mesos de 2024 menys les del Segre, que han retallat un 6% la generació d'energia. A Catalunya la producció supera en un 50,2% la del mateix període de l'any passat. Això és deu pel fet que les centrals de l'Ebre –Flix i Riba-Roja– que pràcticament han quedat exemptes de la sequera, han superat en un 150,2% més la producció de principis de 2023 assolint els 350.845 megawatts
 

El pantà de Sant Antoni ja supera el 96% de la seva capacitat. Foto: M. Lluvich / ACN

 
El volum útil hidroelèctric dels embassaments de Lleida ha pujat un 15,3% fins als 440 hectòmetres cúbics. L'any passat només n'hi havia 271 però el total d'aquests embassaments arriba als 1.100 hectòmetres cúbics disponibles per energia quan estan plens.

Al conjunt de Catalunya, hi ha un volum útil hidroelèctric de 612 hectòmetres cúbics, un 7,7% més que l'any passat en aquesta època. Representa un 35,2% del total de 1.738 hectòmetres cúbics disponibles quan hi ha aigua. El volum útil hidroelèctric es calcula a partir de les disponibilitats per altres usos prioritaris de l'aigua embassada com són el consum de boca i el regadiu.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació