Dilluns, 29 d'abril de 2024
carreteres

Acord entre els governs català i espanyol per la millora de la carretera N-260

El pacte inclou 260 milions d’euros per l’Eix Pirinenc, dels quals prop de 53 milions es destinaran a la variant de la Pobla de Segur

Pallars Digital Pallars | 4 de juliol de 2023 a les 10:55
La rotonda de la N-260 a la Pobla de Segur, en una imatge d'arxiu | TGE
La Generalitat i el govern espanyol han arribat a un acord per transferir a Catalunya 914 milions d'euros per tal per tal d'executar diverses millores en infraestructures viàries i ferroviàries. D'aquesta xifra, 260 milions aniran destinats a la carretera N-260, dels quals prop de 53 seran per a la variant de la Pobla de Segur, tal com consta al projecte, en exposició pública des de l'any passat i pendent d'aprovació.

L'N-260, també coneguda com a Eix Pirinenc, discorre durant 500 quilòmetres entre Portbou (l'Alt Empordà) i Sabiñánigo (Osca). En el seu tram català connecta les poblacions de Figueres, Olot, Ripoll, Puigcerdà, la Seu d'Urgell, Sort, la Pobla de Segur i el Pont de Suert. Com a trams especialment problemàtics a les nostres comarques destaquen els ports del Cantó i el de Viu de Llevata.

 
El pacte entre les dues administracions també contempla el perllongament de la carretera B-40 entre Terrassa, Sabadell i Castellar del Vallès (Vallès Occidental). La quantitat acordada és d'acord a un pacte al qual ERC va arribar amb el PSOE a canvi d’aprovar els pressupostos generals de l'Estat i que la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ja va avançar el passat 20 de juny que s'havia aconseguit. La previsió és que tant l'acord de la B-40 com la transferència se signin el mateix dia.

A banda d'aquesta via, s'ha previst l'execució d'obres a les carreteres C-32 al Maresme, als accessos de l'AP-7 i l'AP-2 i a l'N-260, que recorre els Pirineus des de l'Aragó fins a l'Empordà, així com nous intercanviadors entre els serveis de Rodalies de Catalunya i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) a Sant Cugat del Vallès. En concret, 384 milions seran per a la C-32, 250 per a l'AP-7 i l'AP-2, i 20 per a l'intercanviador Rodalies-FGC.

 

Pendent de signatura

 
El protocol, però, encara no té la firma de cap dels membres dels dos governs, que està previst que el rubriquin aquesta setmana, abans que comenci la campanya electoral. El perllongament de la B-40 formava part del pacte pel qual el PSC va facilitar l'aprovació dels darrers pressupostos de la Generalitat i s'havia d'haver tancat a la primavera, però no ha estat fins a l'arribada de la pallaresa Ester Capella com a nova consellera de Territori que s'ha pogut consensuar.

El seu antecessor, Juli Fernàndez, era un històric opositor a aquesta infraestructura, que ja havia rebutjat com a alcalde de Sabadell. Segons la Generalitat, l'entesa sobre la B-40 s'havia assolit fa uns dies però el Govern volia que alhora se signés el protocol de traspàs dels 914 milions.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació