Dimarts, 8 d'octubre de 2024
addiccions

L'alcohol i la cocaïna, principals substàncies d'addicció a Projecte Home a Tremp

El 40% de les persones en tractament als centres que l'entitat té a la capital del Jussà i Balaguer són per addicció a l'alcohol, i el 31% a la cocaïna

Pallars Digital Pallars | 23 de juny de 2023 a les 11:52
Imatge d'arxiu de la seu del Projecte Home al Pallars | Projecte Home
L'ONG per a les addiccions Projecte Home Catalunya ha presentat les dades d'atenció del 2022 a la demarcació de Lleida. L'entitat compta amb dos centres a la província; un a Tremp i un altre a Balaguer. Des d'aquests dos punts d'atenció, Projecte Home ha atès a un total de 61 persones amb addiccions durant el 2022.

Es tracta de persones amb addiccions severes que, en la majoria dels casos, han rebut atenció i orientació sobre el seu cas i que han participat en els programes de tractament de les addiccions que Projecte Home duu a terme a les dos ciutats. En alguns casos, han estat persones derivades a la Comunitat Terapèutica que l'entitat té a la província de Barcelona.

L'alcohol i la cocaïna, substàncies principals de consum

 
Entre les persones en tractament als centres de Projecte Home a la demarcació de Lleida, destaca que un 40,6% té en l'alcohol la seva principal substància de consum (42,9% en dones i 40,0% en homes).
 
Després de l'alcohol, la cocaïna és la següent substància principal de consum per a un 31,3% de les persones en tractament (28,6% en dones i 32,0% en homes). Segueixen el cànnabis, que ho és per a un 15,6%, l'heroïna (6,3%) i altres (6,3%).

El 78,1% de les persones ateses són homes, mentre que el 21,9% són dones. La xifra de dones és més alta que l'any anterior, però que segueix posant de relleu les dificultats afegides que tenen les dones per accedir als programes de tractament de les addiccions.

Les dones amb addiccions arriben més tard al tractament

 
La mitjana d'edat de les persones usuàries se situa als 41 anys. S'observa que les dones demanen ajuda més tard amb una mitjana de 45 anys d'edat, comparat amb els homes que de mitjana en tenen 39. Aquesta diferència podria ser deguda al fet que les dones tenen dificultats afegides per accedir als tractaments: menys suport familiar, més estigma social, més càrregues familiars i més invisibilitat que els homes.
 
En general a tota Catalunya s'ha observat que la mitjana d'edat de les persones ateses ha augmentat de manera progressiva i continuada en el temps. Aquest fet té conseqüències rellevants, ja que accedir al tractament amb una edat més avançada comporta un major recorregut en el consum de substàncies i conductes addictives, agreujant certs aspectes de la vida de la persona i provocant canvis que afecten també en el tipus de tractament que aquestes persones necessiten.

D'altra banda, la patologia dual (quan hi ha diagnosticat un trastorn mental a més de l'addicció), és present en el 31% dels casos, situant-se en el 31,8% entre els homes i al 28,6% en el cas de les dones. Els principals municipis de procedència de les persones ateses són, per aquest ordre: Balaguer, Lleida i Tremp.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació