Diumenge, 28 d'abril de 2024
memòria històrica

Identifiquen i entreguen les restes de tres pallaresos afusellats a Sorpe l'any 1938

Es tracta de Jaume Sabaté Saurat, Francesc Font Faure i Albert Mateu Ros, que van ser inhumats a la fossa de Prat de Fuster

Pallars Digital Sorpe | 14 de juny de 2023 a les 08:29
Imatge de la placa col·locada al cementiri d'Isavarre en record de les víctimes afusellades | Govern
El Departament de Justícia, Drets i Memòria Democràtica ha identificat i entregat les restes de tres pallaresos republicans que l'abril de 1938 van ser afusellats i enterrats a Alt Àneu. Es tracta de Jaume Sabaté Saurat, Francesc Font Faure i Albert Mateu Ros, que juntament amb set homes més van ser inhumats a la fossa de Prat de Fuster, situada entre els pobles d'Isavarre i Sorpe.

 
Aquesta fossa va ser oberta el setembre de 2020, i durant els dies següents es van poder trobar les restes de sis individus. Posteriorment, les famílies dels afusellats van començar a donar les mostres d'ADN per poder trobar la identitat dels cossos descoberts. Els tres ja reconeguts van ser trobats a poca fondària, juntament amb altres restes que no s'han pogut identificar perquè el pas del temps ha erosionat la qualitat de l’ADN.
 
Anteriorment, la Direcció General de Memòria Democràtica havia reunit informació sobre la fossa a partir de l’encàrrec de dos treballs de recerca encarregats a la historiadora Noemí Riudor: el primer, de l’any 2010, va ser un estudi sobre fosses del Pallars Sobirà mentre que el segon va ser un treball d’estudi específic sobre la fossa de Prat de Fuster i de cerca de familiars de les víctimes, els anys 2018 i 2019.

El passat diumenge 11 de juny, l'Ajuntament d'Alt Àneu i Memòria Democràtica van rendir homenatge a les víctimes afusellades en un acte al cementiri d'Isavarre. La cerimònia va comptar amb els familiars dels soldats assassinats, així com amb diverses autoritats polítiques, entre les quals el director general de Memòria Democràtica, Alfons Aragoneses.
 

L'acte va comptar amb familiars dels soldats identificats a la fossa. Foto: Govern

 
Al cementiri s'ha col·locat una placa on es recorda que al lloc hi ha inhumades les restes de sis persones que van patir la repressió de l'exèrcit franquista. Amb aquests tres cossos, ja són 24 les persones identificades gràcies al Programa d’identificació genètica impulsat pel Departament.

El març de 1938 l’exèrcit franquista va trencar el front d'Aragó, que fins aleshores s’havia mantingut estable, i va avançar en direcció a l’est. Les operacions van acabar el 20 d’abril, quan l’exèrcit franquista va arribar a la frontera franco-espanyola. Entre el 16 i el 18 d’abril de 1938, poc després d’ocupar Isavarre, l’exèrcit franquista va assassinar deu homes d’Isavarre, Borén i Àrreu a Prat de Fuster.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació