Dilluns, 29 d'abril de 2024

El Pallars bat el rècord d'alcaldesses en un sol mandat

Les comarques pallareses també assoleixen el màxim nombre de regidores de la seva història

Tomàs Garcia Espot Pallars | 22 de juny de 2023 a les 08:11
Jeannine Abella, segona alcaldessa en ser escollida en la història d'Isona i Conca Dellà | @Jean_Abella
El Pallars ha batut el rècord d'alcaldesses en un sol mandat després de les últimes eleccions municipals. Des del passat dissabte, set dones ostenten l'alcaldia d'un municipi pallarès. Es tracta de la quota de poder femení més alta en la història de les dos comarques, després que del 2003 al 2007 cinc alcaldesses ocupessin el càrrec.

En aquesta ocasió, cinc governen al Pallars Jussà, mentre que dos ho fan al Pallars Sobirà. En el cas de la primera comarca, també s'assoleix una fita: fins ara només dos dones havien encapçalat un ajuntament al mateix temps. Des del 1979, les comarques pallareses ja acumulen 22 dones al capdavant dels consistoris.
 
 
 
A continuació, us detallem qui són les alcaldesses que dirigiran els seus municipis durant els propers quatre anys.

​Montserrat Gimo (Abella de la Conca)


Abella de la Conca va escollir la segona alcaldessa de la seva història. La republicana Montserrat Gimo, que va obtenir la majoria absoluta el 28-M, relleva al càrrec a Xavier Bernadó, alcalde des del 2017. La primera batllessa d'Abella va ser Cristina Bordes, que va ocupar el lloc de primera edil durant uns mesos.
 

Montserrat Gimo, segona alcaldessa de la història d'Abella de la Conca. Foto: Ajuntament d'Abella de la Conca


Laura Tristan (Alt Àneu)

 
Mentrestant, Alt Àneu s'ha convertit en el municipi pallarès que més alcaldesses ha tingut, amb un total de tres. La darrera en assumir la vara és Laura Tristan, que el mandat passat va ser l'única regidora de Fem Municipi-ERC al consistori. El 28 de maig va aconseguir la majoria absoluta enfront de Gemma Tizón, de Junts. Abans d'ella, Montserrat Morén (2006-2007) i Laura Arraut (2015-2019) van ser les primeres dones en ocupar el càrrec.
 

Laura Tristan, nova alcaldessa d’Alt Àneu. Foto: Ajuntament d'Alt Àneu


 

Anna Sentinella (Baix Pallars)


La independent Anna Sentinella, cap de llista de Som-hi Baix Pallars, ha revalidat la majoria absoluta a l'ajuntament, convertint-se en la primera alcaldessa del Pallars en guanyar un segon mandat consecutiu. D'altra banda, el consistori pallarès és el que té més dones de les dos comarques, amb quatre regidores i tres regidors.
 

Anna Sentinella, segona per la dreta, és la primera alcaldessa del Sobirà en revalidar mandat. Foto: Ajuntament de Baix Pallars


Jeannine Abella (Isona i Conca Dellà)


Tornant al Pallars Jussà, la diputada de Junts, Jeannine Abella ha esdevingut la segona dona en liderar l'Ajuntament d'Isona i Conca Dellà. Substitueix la republicana i exdelegada del Govern al Pirineu, Rosa Amorós, que l'any 2019 es va convertir en la primera alcaldessa del municipi.
 

Jeannine Abella rebent la vara d'alcaldessa d'Isona i Conca Dellà. Foto: Ajuntament d'Isona i Conca Dellà

 

Maria José Pérez (Llimiana)

 
I Llimiana finalment ha triat una dona al capdavant del seu ajuntament. Es tracta de Maria José Pérez, que el 28-M va assolir la majoria absoluta. En anteriors mandats, Pérez havia ocupat càrrecs de responsabilitat al consistori, on des del 1979 hi han governat sis homes.
 

Maria José Pérez, a l'esquerra, s'ha convertit en la primera alcaldessa de Llimiana. Foto: Ajuntament de Llimiana


Marta Moyes (Sarroca de Bellera)

 
Per la seva banda, Marta Moyes torna al capdavant de l'Ajuntament de Sarroca de Bellera després de 12 anys. Aquest cop ho ha fet amb les sigles de Compromís, mentre que del 2007 al 2011 va governar amb ERC. El seu també serà un ajuntament amb un alt poder femení, ja que quatre dels cinc regidors són dones.
 

Marta Moyes torna al càrrec d'alcaldessa després de 12 anys. Foto: Ajuntament de Sarroca de Bellera


Sílvia Romero (Tremp)

 
I finalment, a Tremp, la socialista Sílvia Romero dirigirà la capital del Pallars Jussà. És la segona en fer-ho, i substitueix Maria Pilar Cases, que ho era des del 2019. Fa quatre anys, de fet, Romero i Cases van competir per l'alcaldia juntament amb Anna Ritz. Un duel entre tres dones fins aleshores inèdit al Pallars.
 

Sílvia Romero, amb la vara, recent proclamada alcaldessa de Tremp. Foto: M. Lluvich / ACN


Rècord històric de regidores

 
Per altra banda, el Pallars també bat el rècord en nombre de regidores. Des del passat dissabte, en té un total de 68, 13 més que en l’anterior mandat. És la xifra més alta en tota la seva història. Al Jussà, actualment hi ha 66 regidors i 32 regidores, mentre que al Sobirà en són 65 i 36 respectivament.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació