Dimecres, 24 d'abril de 2024
sequera

La situació a la conca del Noguera Pallaresa empitjorarà però de moment es quedarà en estat d'alerta

La CHE preveu que el 50% de la conca es trobi en estat d'emergència a finals de mes per la falta de precipitacions

Pallars Digital Pallars | 19 de maig de 2023 a les 11:14
Un pantà afectat per la sequera en una imatge d'arxiu | Laia Solanellas
La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) creu que a finals de maig, el 50% de la conca estarà en estat d'emergència per la sequera. Així ho ha dit la presidenta de l'ens, Maria Dolores Pascual, en una roda de premsa abans de la primera comissió del Pla especial de sequera. Tanmateix, les conques del Noguera Pallaresa i de la Ribagorçana es quedaran en alerta, estat en què van entrar a principis de mes.

 
Per la seva banda, les del Gállego-Cinca i la del Huerva se sumaran a les que ja estan en emergència i per això es passarà del 30% actual al 50%. En aquest sentit, ha recordat que un 65% de la conca es troba en "sequera prolongada". La CHE preveu també que la situació empitjori de cara a l'estiu ja que no s'esperen pluges importants. Entre mesures a adoptar, a Catalunya s'intensificarà la coordinació amb l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per la vigilància i control de cabals.
 
La comissió permanent celebrada aquest dijous a Saragossa ha servit per repassar les mesures adoptades per la sequera, sobretot les relacionades amb el regadiu, ja que és el sector que més consumeix. De moment, la CHE ja ha fet declaracions de situació excepcional per sequera extraordinària a la conca del Segre, que era la més preocupant, però també al Baix Ebre i tres més de l'Aragó i La Rioja. Aquesta declaració permet que els usuaris puguin optar a ajudes i també estalvi en el cànon i les tarifes de l'aigua.

Pascual ha reconegut que a mesura que la situació empitjori caldrà aplicar noves restriccions, especialment als usuaris del regadiu. En cap cas, ha dit, estan parlant de restriccions per a l'ús de boca, però si que es podrien aplicar per usos de generació d'energia, o altres de caràcter industrial. L'objectiu de la CHE és, també, traslladar un missatge de conscienciació a la població perquè la sequera és "important i serà llarga".

La CHE també intensificarà el control dels aforaments per a cabals ecològics i, pel que fa als vessaments, ja que hi haurà menys cabals i podrien provocar danys al medi hidràulic. En el cas de Catalunya, la vigilància competeix a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), i per això Pascual ha dit que es coordinaran per vigilar les conques de la part catalana.
 
Pascual ha reiterat que aquesta sequera és de les més greus que ha patit la confederació, ja que s'hi arriba després d'un 2022 molt sec, on ja hi va haver restriccions però es va aconseguir salvar la campanya gràcies a les reserves. No ha plogut des de llavors i el que ha nevat no ha arribat als embassaments, per això, la situació actual encara és pitjor i no hi ha bons pronòstics.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació