Dissabte, 27 d'abril de 2024

El Pallars comença la campanya electoral més incerta dels últims anys

La pugna per les capitals i el pes de les llistes noves, principals incògnites de cara al 28 de maig

Tomàs Garcia Espot Pallars | 12 de maig de 2023 a les 11:00
Tres cartells electorals penjats a la plaça Capdevila de Tremp | TGE
La matinada d'aquest divendres el Pallars ha donat el tret de sortida a la campanya electoral de les eleccions municipals del 28 de maig. Segurament, la més incerta dels últims anys, especialment per la pugna que viuran les capitals de comarca, però també per les llistes noves i renovades que es presentaran als diferents municipis pallaresos.

Tremp, on es presenten set llistes per primera vegada, els partits ja s'han posat en marxa, penjant cartells, pancartes i vídeos de campanya a les seves xarxes socials. Els més matiners han estat Compromís per Tremp, Esquerra Republicana i Junts, principals partits a la ciutat. La batalla en aquest municipi, el més gran de Catalunya, es preveu intensa, i els resultats, totalment incerts. El nombre de candidatures vaticina, però, que cap formació aconseguirà la majoria absoluta, i que després del 28-M el ball de pactes estarà a l'ordre del dia.

 
Per altra banda, a Sort, on almenys aquest matí la presència de propaganda no era tan evident com a l'altra capital, l'escenari també està força obert. Un dels principals dubtes rau en si Sumem, la coalició de Som Poble (al govern) i Fem Municipi-ERC, podria obtenir la majoria absoluta. Tot plegat dependrà de la força de les altres formacions, Junts Endavant per Sort, completament renovades, i de la nova agrupació d'electors, Gent de poble. No obstant això, pràcticament tots els partits s'han mostrat oberts a col·laborar entre ells.
 
Mentrestant, aquesta passada nit a la Pobla de Segur també hi ha hagut força moviment. Els tres partits que s'hi presenten, ERC, PSC i Junts, s'han conjurat per atraure el màxim de votants tot i que l'escenari sigui un dels més previsibles de la comarca. Tenint en compte els resultats d'anteriors eleccions, res no fa presagiar que el republicà Marc Baró no pugui revalidar la majoria absoluta assolida fa quatre anys. El 28 de maig, però, els ciutadans dictaran sentència.

A la resta dels municipis pallaresos, a banda de Talarn i Lladorre, on els alcaldes ja estan decidits, les principals incògnites recauen sobre el pes que exerciran les noves formacions, algunes d'independents, com per exemple, Amont Vall de Cardós Fem Conca de Dalt. També caldrà veure què passa en llocs on alcaldes històrics acaben mandat, com Castell de Mur o Sarroca de Bellera, i quina formació conquereix l'hegemonia.

Quant acaba la campanya electoral?


Enguany, doncs, els partits polítics tenen temps per convèncer i demanar el vot a la ciutadania fins al divendres 26 de maig. A partir d'aleshores, especialment el dia següent, durant la jornada de reflexió, no podran difondre propaganda electoral ni fer cap acte de campanya. Diumenge, amb els resultats de les eleccions ja públics, els nous ajuntaments no es constituiran fins al dissabte 17 de juny, mentre que els consells comarcals no ho faran fins al juliol.
 

Vot per correu i des de l'estranger

 
Per altra banda, les persones que no puguin acudir físicament a les urnes el dia 28, tenen temps fins al 18 de maig per sol·licitar el vot per correu. Una opció que podran exercir amb el 24 de maig com a últim dia. Mentrestant, aquells pallaresos que resideixen a l'estranger podran votar del 2 al 24 de maig.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació