Dijous, 18 d'abril de 2024
raiers

Els raiers de la Noguera Pallaresa tornen a baixar pel Segre a Lleida 28 anys després

Coincidint amb l'inici de les festes de Sant Anastasi, la demostració ha servit per reivindicar l'antic ofici, declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco

Pallars Digital Lleida | 11 de maig de 2023 a les 09:19
Els raiers saludant el nombrós públic congregat sobre un pont de Lleida | Ajuntament de Lleida
Els raiers de la Noguera Pallaresa han baixat aquest dimecres pel riu Segre coincidint amb l'inici de les festes de Sant Anastasi, a Lleida. L'acte, que ha congregat centenars de persones als ponts de la capital del Segrià per veure passar el rai, ha servit per reivindicar aquest antic ofici, declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco el passat mes de desembre.
 
Es tracta d'un fet que no succeïa des del 1995, quan els raiers pallaresos van solcar les aigües d'aquest riu en el marc del segon Rai Pirineu-Mediterrània. Una celebració que els va dur a navegar per diversos trams de l'antiga ruta de la fusta, passant per la Noguera Pallaresa, el Segre, l'Ebre, i fins arribar a Tortosa.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Som Raiers (@elsraiers)


La primera experiència va ser durant la 15a diada, la del 1993, i amb motiu del primer Rai Pirineus-Mediterrània. Els pallaresos es van posar a la pell dels seus avantpassats, que dècades enrere baixaven per les mateixes aigües per transportar la fusta fins als grans ports fluvials. 

La demostració a Lleida ha sigut el tret de sortida als actes que conduiran a la 45a Diada dels Raiers. Una edició històrica i molt especial, i que estarà plena d'activitats per celebrar el reconeixement de la Unesco, que se suma a la Creu de Sant Jordi que els raiers poblatans i del Pont de Claverol van rebre tot just fa 20 anys, el 2003.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació