Divendres, 19 d'abril de 2024
raiers

Satisfacció i emoció a la Pobla de Segur pel reconeixement de la Unesco als raiers

La confirmació de la candidatura internacional ha desfermat l'eufòria i la festa, que continuaran aquest mateix dissabte

Tomàs Garcia Espot La Pobla de Segur | 1 de desembre de 2022 a les 14:49
Els raiers celebrant amb cava el sí a la candidatura per part de la Unesco | ACN
Satisfacció emoció a la Pobla de Segur després que aquest dijous la Unesco hagi reconegut als raiers com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. La notícia ha arribat de manera sobtada; primer s'esperava durant les primeres hores del matí, però no ha estat fins al migdia quan la 17ª sessió del Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del patrimoni, celebrada a Rabat, ha fet oficial la decisió.

La confirmació ha desfermat l'eufòria a la plaça de l'Ajuntament de la Pobla, on han començat a obrir-se les ampolles de cava per celebrar la notícia. El president de l'Associació de Raiers de la Noguera Pallaresa, Miquel Gordó, ha manifestat en declaracions a Pallars Digital l'"alegria" que senten els raiers per aquesta distinció, i també "pel reconeixement a la feina feta durant molts anys". Gordó ha assumit també la "responsabilitat" que la decisió de la Unesco els traspassa. "No volem que quedi en una simple declaració, hem de continuar treballant, que tot això valgui la pena i perduri", ha conclòs.
 

Àngel Portet, Marc Baró i Miquel Gordó durant la celebració. Foto: ACN


Per la seva banda, l'alcalde de la Pobla de Segur, Marc Baró, ha destacat la importància de que el municipi reuneixi ara fins a tres segells de la Unesco, a més de les falles i el Geoparc Orígens. "No crec que hi hagi molts municipis al món que ho puguin dir; són tres segells que venen de l'associacionisme i de la gent que treballa perquè les activitats puguin tenir continuïtat".
 
Àngel Portet, president d'honor de l'Associació Internacional de Raiers, ha recordat, visiblement emocionat, els prop de 20 anys que s'ha anat al darrere d'aquest projecte. "Al final s'ha fet bé, l'òrgan d'avaluació ha dit que la candidatura era perfecta", explica. Per Portet, el "sí" a la candidatura és "un reconeixement a la gent que es va passar la vida al riu i patint treballant en un ofici molt dur i també a les mestresses de casa". 

El president també ha volgut posar en valor la feina feta pels Raiers de la Noguera Pallaresa durant aquests darrers 44 anys, així com la de les altres associacions d'altres països. A partir d'ara, declara Portet, "s'ha de treballar tant bé o millor del que s'ha fet fins ara". "El que hem aconseguit avui no és una medalla en uns Jocs Olímpics ni un Premi Nobel, és un reconeixement a una feina feta que si no es continua fent bé, es pot perdre", ha sentenciat.
 
Sigui com sigui, la celebració d'aquest dijous a la Pobla només ha sigut un petit tastet del que vindrà. I és que aquest dissabte dia 3, els Raiers de la Noguera Pallaresa celebraran el reconeixement per part de la Unesco amb totes les de la llei al nou espai raier, habilitat en un hangar l'estació de tren.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació