Dijous, 30 de maig de 2024

Què poden fer i què tenen prohibit els alcaldes abans de les municipals?

Els ajuntaments pallaresos no poden inaugurar obres ni presentar el balanç del mandat des del moment de la convocatòria de les eleccions

Lluís Girona Pallars | 12 d'abril de 2023 a les 10:33
Una persona votant a les eleccions municipals del 2019 en un col·legi electoral | Adrià Costa
Les eleccions municipals del pròxim 28 de maig ja estan oficialment convocades i això també implica una sèrie de normes d'obligat compliment pels ajuntaments dels 29 municipis del Pallars i les 14 Entitats Municipals Descentralitzades (EMD). Des del 4 d'abril i fins a la celebració dels comicis, els alcaldes, alcaldesses, regidors i regidores del govern municipals han de limitar la seva activitat, amb algunes prohibicions sobre què poden fer.

La llei electoral contempla la prohibició absoluta de fer qualsevol acte que destaqui avenços aconseguits a partir de diners públics. Això inclou, per exemple, un dels actes de més força que pot fer un alcalde: la inauguració d'obres o serveis públics. Val a dir, però, que els projectes que ja estan en marxa poden continuar i no han d'aturar-se pel fet de convocar-se els comicis.


Els ajuntaments tampoc poden utilitzar eslògans, expressions o imatges que siguin iguals o similars a les que els partits polítics fan servir en la campanya. Queda rotundament prohibit també que qualsevol membre del govern municipal faci balanç del mandat, ja que també s'entén com a publicitat electoral. De la mateixa manera, es prohibeix a autoritats com policies i jutges que difonguin propaganda electoral.

Però, per altra banda, també hi ha una sèrie de coses vinculades amb les eleccions que els ajuntaments sí que estan autoritzats a fer. Es tracta principalment de campanyes institucionals per informar sobre la votació, com per exemple les habituals sobre com demanar el vot per correu, el recordatori del calendari electoral o el protocol i els horaris d'obertura i tancament dels col·legis electorals.

Quan la campanya comenci, 15 dies abans dels comicis, els ajuntaments també tenen l'obligació de reservar locals oficials i espais públics perquè els diferents partits puguin tenir seu i fer actes. De la mateixa manera, també han de cedir i distribuir espais per situar-hi publicitat electoral, com els típics cartells penjats en fanals. El repartiment es fa en funció als resultats dels anteriors comicis municipals, com passa amb la publicitat gratuïta en mitjans públics.


Altres notícies que et poden interessar 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació