Dilluns, 4 de novembre de 2024
govern

​Habitatge, gestió forestal o mobilitat: aquests són els 14 projectes de l'Estratègia del Pirineu per un futur sostenible

El Govern redactarà enguany el Pla d'acció 2024-2030 per concretar el seu desenvolupament, mentre la CUP rep el pla amb crítiques

Pallars Digital La Seu d'Urgell | 4 d'abril de 2023 a les 11:08
L'Estratègia del Pirineu s'ha presentat aquest dilluns a la Seu d'Urgell | A. Lijarcio / ACN
La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i el conseller de Territori, Juli Fernàndez, han presentat aquest dilluns a la Seu d'Urgell l'Estratègia del Pirineu, concebuda com el full de ruta per guiar el desenvolupament sostenible de vuit comarques pirinenques i l'Aran, incloses el Pallars Jussà i el Pallars Sobirà

L'Estratègia, que es preveu aprovar l'11 d’abril, s'estructura en vuit eixos temàtics i proposa fins a 14 projectes transformadors. Tot plegat, amb l'objectiu que aquests beneficiïn el màxim de persones i territoris del Pirineu, aprofitant les singularitats d'aquesta àrea, fomentant la cooperació publicoprivada i impulsant sectors estratègics. Després, el Govern redactarà enguany el Pla d'acció 2024-2030, que detallarà com es desenvoluparan els projectes.

L'Estratègia del Pirineu vol impulsar el futur de les comarques de muntanya, tant pel que fa a la seva població, garantint-ne l'arrelament, com a l'accés als serveis bàsics i la connectivitat física i digital. Així, haurà d'ajudar a trobar nínxols de mercat per impulsar un model econòmic propi de desenvolupament sostenible, respectuós amb l'entorn natural i situant les persones al centre de les decisions. 

Un dels eixos té a veure amb l'habitatge com a eina clau per a l'arrelament. Concretament, es volen impulsar plans amb fórmules i accions adaptades als territoris de muntanya. S'invertiran recursos per desplegar el futur Pla territorial sectorial d'habitatge, que preveu arribar, com a mínim, a 2.693 pisos destinats a polítiques socials l'any 2042 per assolir els objectius de les àrees de demanda acreditada. També es pretén reforçar les oficines d'habitatge al Pirineu, així com promoure una estructura integrada per totes les oficines pirinenques.

En un altre àmbit, es vol ampliar i reforçar l'oferta universitària i de formació professional que es pot cursar al Pirineu. Així, la idea és treballar en la coordinació, planificació i visibilització de les universitats, els centres de formació professional i contínua i les iniciatives de recerca que hi ha al Pirineu i crear un grup de treball estable que projecti les actuacions a mitjà i llarg termini.

Mentre, dins l'àrea de gestió forestal sostenible, es pensa en la fusta com a recurs. Així, es pretén la implementació de centres transformadors de la fusta com a material de construcció. També posicionar el Pirineu com a proveïdor de proximitat, actuant en tota la cadena forestal. A més, també es pensa en un desplegament progressiu de xarxes de calor de biomassa als municipis pirinencs i en donar més suport tècnic i econòmic als ens locals i impuls a les inversions privades.

D'altra banda, dins l'àmbit de la mobilitat, es preveu crear un sistema integrat de transport públic pirinenc. També potenciar els serveis específics actuals, com el transport a la demanda o els taxis regulars, així com millorar les connexions transversals entre les valls pirinenques i amb la regió metropolitana. Al mateix temps, es vol establir una priorització de les principals actuacions viàries, de xarxa pedalable i de millora ferroviària al Pirineu 2024-2030.

Pel que fa a l'àmbit d'innovació i qualitat en la producció agroalimentària, la idea és implementar un servei de suport i dinamització per reforçar el sector primari i de transformació agroalimentària. Es tractaria d'una estructura estable per enfortir les diverses iniciatives de dinamització existents, amb atenció al relleu generacional. També es vol fer un reforç de les marques pròpies dels productes agroalimentaris pirinencs i analitzar les DOP o IGO existents i reforçar-les.

Dins l'apartat turístic, l'Estratègia planteja una transformació de les estacions d'esquí en estacions de muntanya 365 dies, diversificant les activitats que ofereixen per desestacionalitzar el turisme, atreure nous públics i actuar com a punts de redistribució de visitants cap a altres llocs d'interès propers. També es vol fomentar la mobilitat turística descarbonitzada i sostenible per accedir a espais naturals i punts d'interès i estendre la regulació d'accés a més espais naturals i promoure alhora l'arribada amb mitjans públics o sostenibles.

L'impuls de les activitats de foment de l'esport i l'activitat física de disciplines genuïnament pirinenques (neu, aigües braves, alta muntanya), tot incrementar el suport a entitats esportives del Pirineu en l'organització de proves d'àmbit nacional, estatal i internacional és un altre dels eixos de l'Estratègia. Finalment, el darrer té a veure amb les energies renovables, on es vol fer un reforç de les oficines comarcals de transició energètica per dotar-les de més capacitat i recursos tècnics per acompanyar els ens locals en l'elaboració de projectes viables.

La CUP i Stop JJOO critiquen el pla del Govern


Mentrestant, la CUP ha emès un comunicat on considera que les propostes de l'Estratègia del Pirineu "no serveixen de res" i que calen "accions concretes i aterrades d’acord amb un Pla Estratègic" per a diversificar l’economia del Pirineu. Els anticapitalistes consideren que es tracta d'una proposta "molt poc treballada" que pretén "blanquejar les polítiques d'ERC". En una línia similar s'ha expressat la plataforma Stop JJOO, que considera el pla presentat pel Govern com una "operació de maquillatge de les seves polítiques".


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació