Divendres, 26 d'abril de 2024
dia internacional de les dones

El Pallars celebrarà un 8-M marcat per la victòria de l'avortament quirúrgic

Consulta els diversos actes programats a les dues comarques per commemorar el Dia Internacional de les Dones

Pallars Digital Pallars | 7 de març de 2023 a les 12:43
Una manifestació del 8-M, en una imatge d'arxiu | Joan Obiols
El Pallars celebrarà aquest dimecres un Dia Internacional de les Dones molt especial, marcat per la conquesta de l'avortament quirúrgic a l'Hospital del Pallars. Un anunci que el passat divendres va omplir d'alegria els diversos col·lectius feministes de les dues comarques després d'anys de lluita per aquest dret bàsic. Amb aquesta notícia de fons, les institucions i entitats pallareses han programat diversos actes per commemorar el 8-M.

Al Pallars Jussà, l'acte institucional organitzat pel Consell Comarcal tindrà lloc el dia 8 a partir de les 17:30h al Centre d'Interpretació del Boumort, a Pessonada. La lectura del manifest anirà a càrrec de Núria Agulló, mentre que també es realitzarà una xerrada conduïda per l'escriptor Pep Coll, titulada La fadrina ve a la font a buscar un cantiret d'aigua. Finalment, l'acte es clourà amb una actuació musical de Gina Pijuan Mireia Castellarnau.

 
Per la seva banda, Tremp ha programat una dotzena d'actes per al Dia Internacional de les Dones, que s'allargaran fins al 25 de març. La lectura del manifest tindrà lloc aquest dimarts dia 7 a l'Espai Cultural La Lira, i anirà acompanyat d'un espectacle de dansa a càrrec de la companyia ConTremporàncies. Prèviament, a les 18h, se celebrarà una conferència sobre el centenari de la cantant Maria Callas, "la diva que va revolucionar l'òpera". L'endemà, l'acte central comptarà amb un concert de Maruja Limón a les vuit del vespre.

Mentrestant, a la Pobla de Segur, l'Institut acollirà a partir de les 11 del matí una cursa Pel Dret a ser Nena, de Save the Children. Un esdeveniment esportiu que anirà seguit d'una manifestació i de la lectura de manifestos per part dels alumnes del centre. 

 
Pel que fa al Pallars Sobirà, els actes institucionals es concentraran a Sort i Esterri d'Àneu. Dimecres, al Castell dels comtes de Pallars, els alumnes de l'INS Hug Roger III llegiran el manifest, i posteriorment es presentarà l'exposició Les referents de la nostra vida, organitzada per l'alumnat de 3r i 4t d'ESO. L'acte a la capital del Sobirà finalitzarà també amb una actuació musical.

Aquest dimarts, però, els diferents col·lectius feministes de la comarca protagonitzaran una manifestació nocturna pels carrers de Sort. A les 18h hi ha previst una elaboració de pancartes a la plaça Major, mentre que la marxa començarà una hora després. L'acte no serà mixt i també hi haurà micròfon obert i la possibilitat de realitzar una performance o de llegir un poema, entre d'altres.
 
A Rialp tindrà lloc el mateix dimecres a les 12h, a la plaça del Tornall, la lectura del manifest a càrrec de les participants en els tallers del Projecte Salut de l'ajuntament. També s'aprofirarà per fer l'entrega de premis del segon concurs de microcontes. I el dia 11, a les 19h, a la plaça de les Escoles, es representarà l'espectacle La (no tant) divina comèdia, una producció d'Aplec d'Esdrúixoles.

Finalment, el dijous dia 9, Esterri d'Àneu concentrarà, des de les 13h a les 15h, els actes commemoratius a la plaça La Closa de la capital aneuenca. Primer es llegirà el manifest, i posteriorment hi haurà entrevistes i missatges feministes per part de l'alumnat de l'institut. També es presentarà el conte Geganta adormida, desperta, de Mar Hurtado Sheila Carmona. Totes les activitats seran retransmeses en directe per Tampanada Ràdio.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació