Dissabte, 20 d'abril de 2024
Residus

El Pallars Jussà habilitarà tres noves depuradores durant els pròxims dos anys

L'objectiu del consell comarcal és poder anar cobrint les necessitats dels nuclis que encara queden pendents

Tomàs Garcia Espot Tremp | 11 de gener de 2023 a les 12:30
Imatge del ple del Consell d'Alcaldes celebrat aquest dimarts | CCPJ
El Pallars Jussà té previst habilitar tres noves depuradores a la comarca durant els pròxims dos anys. Tal com ha confirmat a Pallars Digital el gerent del consell comarcal, Josep Maria Ardanuy, els nous equipaments estan projectats als nuclis de Cellers, Aramunt i Conques. Respecte al primer, explica, el projecte s'ha estat treballant durant el 2022 i està previst enllestir-lo i començar les obres durant aquest 2023.

La depuradora sanejaria, doncs, les aigües residuals del poble, així com les provinents de l'Hotel Terradets i les dels habitatges de l'estació. En aquest sentit, el gerent afirma que encara queda pendent veure si s'hauran de dur a terme una o més actuacions. Pel que fa a les depuradores d'Aramunt i de Conques, els projectes ja han estat licitats i s'espera poder executar-los durant el 2024. Totes tres actuacions comptaran amb ajuts de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).
 
Actualment, el Jussà gestiona 15 depuradores -tres de les quals municipals- des que l'any 2019 l'ACA les traspassés al consell comarcal. Unes infraestructures que tracten l'aigua de 19 nuclis, i que en total agrupen el 82% de la població. Tanmateix, explica Ardanuy, hi ha uns 120 nuclis -alguns dels quals molt petits- on encara és necessari actuar i que representen el 18% dels habitants de la comarca.

En aquest sentit, el ple del Consell d'Alcaldes del Jussà celebrat aquest dimarts ha acollit la presentació d'un estudi sobre el sanejament de les aigües residuals a la comarca. El text, elaborat per tècnics del consell comarcal i que ha estat possible gràcies a una subvenció de la Diputació de Lleida, ha servit per fer un inventari i conèixer les instal·lacions d'aquest tipus de cadascun dels nuclis i la millor manera de gestionar-les.

En concret, l'estudi proposa una inversió de 9 milions d'euros per tal d'ampliar i millorar el tractament de les aigües residuals a tots els nuclis del Pallars Jussà. "És un punt de partida per fer projectes", exposa el gerent comarcal. Així doncs, el text ha servit per tenir una "radiografia completa" de la situació, mentre que a partir d'ara, afirma Ardanuy, es necessitaran ajuts per tal de poder finançar i executar les millores en les diverses instal·lacions. Unes solucions que estaran adaptades en funció de cada lloc i a partir de criteris ambientals.

Per la seva banda, el president del Consell d'Alcaldes, Jordi Navarra, ha valorat de manera positiva l'estudi i ha subratllat la importància d'instal·lar depuradores als municipis amb nuclis petits. En cadascun d'aquests pobles, apunta, encara es funciona amb fosses sèptiques, que requereixen d'un manteniment regular i costós. En aquest sentit, ha posat com a exemple el municipi que governa, Sant Esteve de la Sarga, on cada un dels nou nuclis compta amb una d'aquestes fosses.
 
Per altra banda, el Consell d'Alcaldes va comptar amb la presència del nou delegat del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Josep Castells, així com amb la nova cap d'oficina de la delegació, Marian Lamolla, i el director dels Serveis Territorials d'Educació al Pirineu, Ramon Jordana. Tots tres van exposar les seves respectives línies de treball, així com l'estat del desplegament de les delegacions de les diferents conselleries a l'Alt Pirineu i Aran.

Tremp podria acollir sessions de quimioteràpia

 
Així mateix, el ple va rebre la visita de la delegació lleidatana de l'Associació Contra el Càncer (AECC), concretament del seu president Francesc Maranges, i de la representant de l'entitat a Tremp, Marissa Llimiñana. Tal com han explicat a aquest diari fonts del Consell Comarcal, els membres de l'associació van exposar les diverses tasques que realitzen a la comarca, mentre que també es va informar que el Consell col·laborarà amb l'entitat a través d'un servei de taxi que a partir de la primavera traslladarà pacients que realitzin la seva recuperació a la piscina de Rialp.

A més, les mateixes fonts expliquen que també es va parlar sobre la possibilitat de que l'Hospital del Pallars de Tremp pugui acollir sessions de quimioteràpia a partir de l'any vinent. Una mesura que va comptar amb el suport del Consell d'Alcaldes, i per la qual es va considerar necessari fer un acord perquè pugui esdevenir una realitat.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació