Divendres, 19 d'abril de 2024
Patrimoni

Rehabilitaran l'antic edifici de La Lira de Tremp 100 anys després de la seva primera compra

La nova entitat Ateneu del Pallars vol crear-hi un espai de trobada i dinamització sociocultural a la comarca

Tomàs Garcia Espot Tremp | 29 de desembre de 2022 a les 10:23
Imatge del teatre que encara es conserva a l'interior de l'edifici de La Lira Vella | TGE
Cent anys després de la primera compra per part de la Societat La Lira, la nova entitat Ateneu del Pallars vol rehabilitar l’edifici de la Lira Vella, ubicat al número 7 de la Rambla Doctor Pearson de Tremp, per crear-hi un nou espai de trobada i dinamització sociocultural a la comarca.

Tal com ha pogut comprovar de primera mà Pallars Digital accedint al lloc, l'edifici es troba en un avançat estat de degradació. Tanmateix, l'immoble té un alt valor patrimonial i històric, ja que encara s'hi conserva part del teatre, dues tribunes i la carcassa originals de l'antiga societat. Per commemorar l'efemèride i presentar el projecte, l'Ateneu oferirà aquest 30 de desembre a les 20h un acte a l'Epicentre de Tremp.
 
La Societat Coral La Lira, fundada l'any 1877, va adquirir l'edifici el 28 de desembre de 1922 amb participacions i emprèstits de diversos socis pallaresos. En menys d'un any, es va inaugurar el teatre. Al 1924 es funda l'actual Orfeó de Tremp, unificant diverses corals ja existents de la comarca, i que es va sumar al projecte de La Lira. La Societat es convertirà, doncs, en una entitat pionera de dinamització sociocultural al territori, organitzant diversos actes, actuacions, funcions de cinema, festes majors, concursos i espectacles.
 
L'any 1935, gràcies a la bona resposta dels pallaresos, la Societat La Lira compra un terreny més gran, en el qual es construeix un nou espai recreatiu amb teatre i cinema: La Lira actual. Un lloc que avui ocupen l'edifici de l'Espai Cultural La Lira i l'Escola Municipal de Música. La Lira Vella i la Nova, gestionades per la mateixa associació, van conviure fins a la Guerra Civil, quan, amb l'entrada de les tropes franquistes a la ciutat, tots els béns de la Societat Coral La Lira van ser confiscats. Posteriorment, La Lira Vella va passar a mans privades i, durant anys, va albergar el primer supermercat d'autoservei del Pallars.
 

Detall d'una de les grades que presidia l'espai de la Societat Coral La Lira. Foto: TGE


L'acte commemoratiu dels cents anys de la compra de La Lira Vella serà el primer organitzat per l'entitat emergent Ateneu del Pallars, que es donarà a conèixer com a projecte de futur que vol recollir l'empenta i el llegat de dinamització sociocultural que tenia la Societat La Lira un segle abans. L'Ateneu, doncs, vol rehabilitar l'espai i donar un nou ús a la resta d'instal·lacions amb la finalitat de generar un espai de trobada entre diferents persones, promoure la cultura comarcal i donar un nou impuls a la societat pallaresa.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació